Για… Ουάσινγκτον ετοιμάζεται η Τερέζα Μέι, η οποία την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η ίδια, μάλιστα, σε συνέντευξή της τόνισε πως δεν θα διστάσει να του το πει, αν θεωρήσει ότι κάτι που είπε ή έχει πει είναι απαράδεκτο.
«Έχω ήδη πει ότι ορισμένα από τα σχόλια που έχει κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τις γυναίκες είναι απαράδεκτα, για ορισμένα από αυτά και ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η σημαντικότερη δήλωση που θα γίνει για τον ρόλο των γυναικών θα είναι το γεγονός ότι θα βρίσκομαι εκεί ως γυναίκα πρωθυπουργός».
Την ίδια ώρα, μουδιασμένη δείχνει να είναι ακόμη η Ευρώπη από την εκλογή του Τραμπ.
O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, τόνισε στην Bild ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια περίοδο αβεβαιότητας.
Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί να εισέλθει σε μια «ταραγμένη περίοδο».
O Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η εκλογή Τραμπ μπορεί να οδηγήσει σε συντηρητική πολιτική όλο τον κόσμο.
Από την άλλη, ο Μπέπε Γκρίλο, αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, σε συνέντευξή του στη γαλλική Journal du Dimanche, ο Γκρίλο δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος» και χαρακτήρισε «μετριοπαθή» τον Τραμπ.
Στην άνοδο του Τραμπ στην εξουσία αναφέρθηκε εκτενώς και ο Πάπας Φραγκίσκος σε ένα κήρυγμα εναντίον του λαϊκισμού και της αναζήτησης «σωτήρων».
«Φυσικά οι κρίσεις προκαλούν φόβους, ανησυχίες» είπε ο Ποντίφικας σε συνέντευξή του. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι σε καιρούς κρίσης να ψάχνουμε σωτήρες», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Για εμένα το τυπικό παράδειγμα του ευρωπαϊκού λαϊκισμού είναι το 1933 στη Γερμανία».
Ο πάπας πάντως συνέστησε να αποφεύγονται οι βιαστικές εκτιμήσεις για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Θα δούμε. Θα δούμε τι θα κάνει, και μετά θα το εκτιμήσουμε» κατέληξε.