Παρακλάδι της αλ Κάιντα πίσω από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Το Μέτωπο αλ Νούσρα με επιστολή του ανέλαβε την ευθύνη

Με επιστολή που ανήρτησε στο διαδίκτυο, η οργάνωση Μέτωπο αλ Νούσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, ανέλαβε την ευθύνη για την εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μαζί με την επιστολή ανήρτησε και σκίτσο του 22χρονου Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, ο οποίος δολοφόνησε τον Ρώσο διπλωμάτη και ανακοίνωσε ότι είναι εκείνη που διέταξε την εκτέλεση του Καρλόφ μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στο βράδυ της Δευτέρας. 

Με την εξέλιξη αυτή, καταρρέουν οριστικά οι προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν να συνδέσουν τον δολοφόνο του Ρώσου πρέσβη με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, αν και από νωρίς, τα σενάρια αυτά που διαρρέονταν από το καθεστώς φαίνονταν αβάσιμα, αφού είχε αποκαλυφθεί ότι ο Αλτιντάς είχε προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας στον ίδιο τον Ερντογάν.

Οι αρχές ασφαλείας έχουν συλλάβει 13 ανθρώπους που πιθανώς να συνδέονται με την επίθεση, ανάμεσά τους και στενούς συγγενείς του Αλτιντάς, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα. 

Από την πλευρά του πάντως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα.

"Η Μόσχα εκτιμά πως πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της εργασίας της (ρωσο-τουρκικής) ομάδας έρευνας η οποία ξεκίνησε χθες στην Άγκυρα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Δεν πρέπει να καταλήγουμε σε βιαστικά συμπεράσματα όσο η έρευνα δεν έχει προσδιορίσει ποιος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του πρεσβευτή μας", πρόσθεσε.