Ιταλία: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά την ήττα Ρέντσι στο δημοψήφισμα

Τα βλέμματα όλων στραμμένα στους Ιταλούς

Ιταλία: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά την ήττα Ρέντσι στο δημοψήφισμα

​Στην επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, όπου επικράτησε κατά κράτος το «Όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση είναι στραμμένη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας. Ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί και πλέον οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα είναι καταιγιστικές.

Σύμφωνα με τον Guardian τρία είναι τα σενάρια που ενδεχομένως να επικρατήσουν μετά από την ήττα του Ρέντσι στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

1. Να παραμείνει ο Ρέντσι στην εξουσία

Θεωρητικά ο Ματέο Ρέντσι θα μπορούσε να κερδίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε με την υπάρχουσα πλειοψηφία, είτε με μια νέα που θα περιλαμβάνει το Forza Italia του Μπερλουσκόνι. Πάντως στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό και κατά πάσα πιθανότητα το σενάριο αυτό δεν θα ισχύσει.

2. Να σχηματιστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, το σενάριο αυτό φαντάζει ως το πιο πιθανό. Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα μπορεί να διορίσει έναν επικεφαλής της κυβέρνησης με την υποστήριξη της υπάρχουσας πλειοψηφίας ή μιας νέα διευρυμένης πλειοψηφίας. Μάλιστα στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα ονόματα, όπως αυτό του υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν και του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο. Στόχος της κυβέρνησης αυτή θα είναι να περάσει τον προϋπολογισμό του 2017 από τη Βουλή, αλλά και να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο πριν από τις επόμενες εκλογές.

3. Να διαλυθεί η Βουλή

Το τρίτο σενάριο κατά τον Guardian προβλέπει την άμεση διάλυση της Βουλής, αν και αυτό φαντάζει εξαιρετικά απίθανο, αφού η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση είχε σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο ζητά εκλογές μέσα σε μια εβδομάδα, όμως τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν και την πλειοψηφία στη Βουλή διαφωνούν καθώς θέλουν να αποφύγουν μια νίκη του λαϊκίστικου κόμματος.

Οι υποψήφιοι για τη θέση του Ρέντσι

Όσον αφορά στους μνηστήρες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Ματέο Ρέντσι;

Σύμφωνα με την εφημερίδα ένα από τα επικρατέστερα ονόματα είναι αυτό του υπουργού Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, του υπουργού Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι και του προέδρου της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Το όνομα του αντικαταστάτη πάντως θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Διαβάστε επίσης:

Τα πρωτοσέλιδα των Ιταλικών ΜΜΕ για το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα: «Αντίο όμορφε»

Τράπεζα της Γαλλίας: Μην συγκρίνετε το δημοψήφισμα στην Ιταλία με το Brexit

Δημοψήφισμα Ιταλία: Ηχηρό το ΟΧΙ-Παραιτείται ο Ρέντσι! ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top