Φιντέλ Κάστρο: Η ζωή ενός εμβληματικού ηγέτη – Η άγνωστη ιστορία του με τη Λολομπρίτζιτα

Αγαπήθηκε και μισήθηκε με πάθος

​Αγαπήθηκε και μισήθηκε, όπως κάθε θρύλος. Λαϊκός ήρωας ή εχθρός του λαού; Μετά από σκληρό ανταρτοπόλεμο έξι ετών, ο Φιντέλ Κάστρο απελευθέρωσε με την ομάδα του, τους Μπαρμπούντος, την Κούβα, από μια σκληρή, διεφθαρμένη δικτατορία. Στην πορεία ωστόσο έγινε κι ο ίδιος ένας από τους πιο αυταρχικούς ηγέτες, με πολύ φτωχές επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έφυγε 90 ετών. Πλήρης ημερών. Αν και σε όλη του τη ζωή τον στοίχειωνε το φάντασμα της δολοφονίας. Θεωρούσε ότι θα πέσει θύμα συνωμοσίας. Άλλωστε εναντίον του εκδηλώθηκαν 638 απόπειρες πολιτικής και φυσικής εξόντωσής του. Για το βιβλίο Γκίνες. Κι αυτό τον είχε κάνει κλειστό χαρακτήρα. Εμπιστευόταν ελάχιστους ανθρώπους. Και περισσότερο τον αδελφό του Ραούλ, στον οποίο είχε παραδώσει το κλειδί της εξουσίας το 2006, όταν ο ίδιος είχε αρρωστήσει βαριά.

Όσο σκληρός κι απόκοσμος ήταν ως ηγέτης, τόσο ανθρώπινος γινόταν όταν έφευγε από το κυβερνείο. Αν και σπάνια αποχωριζόταν την στρατιωτική του στολή, όσοι τον γνώρισαν από κοντά, κάνουν λόγο για έναν ευαίσθητο άνθρωπο. Όμορφος, χαρισματικός και γοητευτικός με τη μυθική γενειάδα του, ευγενής με τις γυναίκες, και πολύ τρυφερός με τα παιδιά.

Ο Φιντέλ, γιος Ισπανού γαιοκτήμονα, είχε πάρει ήδη διαζύγιο από τη Μίρτα, πριν καταλάβει την εξουσία σε ηλικία 32 ετών. Η επί πεντηκονταετία σύντροφός του Ντάλια, του χάρισε πέντε παιδιά. Τρία ακόμη απέκτησε από ισάριθμες άλλες γυναίκες. Μάλιστα μία κόρη του, προσχώρησε στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, και ζει στη Φλώριντα.

Ο ίδιος φρόντιζε να μη δημοσιοποιεί την προσωπική του ζωή. Αποκαλυπτική είναι ωστόσο μια ανέκδοτη ιστορία που αφηγήθηκε η Τζίνα Λολομπριτζίτα, η οποία είχε επισκεφθεί την Κούβα τη δεκαετία του '70 και φιλοξενήθηκε από το Φιντέλ. Η μεγάλη Ιταλίδα σταρ είχε απομονωθεί σε ένα απόμερο σημείο, κι έκανε ηλιοθεραπεία γυμνή. Ο Κουβανός ηγέτης που έτρεχε και γυμναζόταν καθημερινά επί 6 ώρες, πέρασε από εκεί. Μόλις την είδε, διέκοψε το τρέξιμο, κι έδειχνε να διστάζει. Βρήκε πάντως το θάρρος να της πει «είναι πολύ όμορφο το ρολόι σας», και συνέχισε να τρέχει…

Αν και είχε την ευκαιρία να μείνει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς σε νεαρή ηλικία του είχαν κάνει πρόταση οι θρυλικοί Γιάνκις, να παίξει μπέιζμπολ με την ομάδα τους, ο Φιντέλ Κάστρο ήταν σφόδρα αντιαμερικανός και πιστός σοβιετόφιλος. Παρά τα��τα με την κοσμοπολίτικη νοοτροπία του, προσπάθησε να κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα για ξένους επισκέπτες, που ήθελαν να θαυμάσουν τις εξωτικές φυσικές ομορφιές της Κούβας, και να γνωρίσουν τον ανέμελο τρόπο ζωής των κατοίκων της. Καθώς είδε τον τουρισμό ως μάννα εξ ουρανού.

Χάρη στις εξαιρετικές τουριστικές επιδόσεις της χώρας του -ακόμη και από πλούσιους Αμερικανούς που, παρά το εμπάργκο, την επισκέπτονταν μέσω Μεξικού ή Τζαμάικα- ο Φιντέλ κατάφερε να εξαλείψει τον αναλφαβητισμό, να προχωρήσει σε αναδιανομή της γης, και να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας, προσβάσιμο και στα έντεκα και πλέον εκατομμύρια του πληθυσμού της χώρας. Το αντίτιμο; Η φτώχεια για τους περισσότερους Κουβανούς, που έγινε ακόμη μεγαλύτερη, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία στήριζε οικονομικά την Κούβα.

Διαβάστε επίσης:

Θρηνεί η Κούβα: Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ τελευταία ομιλία του Φιντέλ Κάστρο: Σύντομα θα πεθάνω αλλά οι ιδέες μένουν

Adios Commandante: Οι 24 σημαντικοί σταθμοί της ζωής του Φιντέλ Κάστρο

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ για Κούβα – Ο ηγέτης Κάστρο, η φιλία με τον Τσε και το ιστορικό γράμμα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top