Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία: Προστατεύστε τη Δημοκρατία

Όλα όσα συμβαίνουν στην γειτονική χώρα προκαλούν μεγάλη ανησυχία

​Σε ισχυρή καταδίκη της Τουρκίας για τη λειτουργία του κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και το πογκρόμ εναντίων βουλευτών κουρδικής καταγωγής, προχώρηση σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, εκ μέρους των 28 της ΕΕ, μια μέρα πριν την έγκριση και δημοσίευση της έκθεσης προόδου για την ενταξιακές διαπραγματεύσεις της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Με μια άνευ προηγουμένου καταδικαστική κοινή δήλωση, η ΕΕ καλεί την Τουρκία να να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία της, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των θεμελιω��ών ελευθεριών και του δικαιώματος του καθενός σε δίκαιη δίκη, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως υποψήφια χώρα και να επαναφέρει την ασυλία για τους κουρδικής καταγωγής βουλευτές.
Η ΕΕ αναφέρει ότι η ασυλία πρέπει να ισχύει για όλους τους βουλευτές χωρίς διακρίσεις και οι αποφάσεις σχετικά με την άρση της πρέπει να βασίζονται σε ουσιαστικά και συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με διαφανή κριτήρια και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.
Καταδικάζει επίσης τις ανησυχητικές εξελίξεις που αποδυναμώνουν το κράτος δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και της διολίσθησης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου εξ ονόματος της ΕΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παρακολουθούν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία με μεγάλη ανησυχία.
«Οι καινούριες σκέψεις για την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο για την επαναφορά της θανατική ποινή, οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, το περαιτέρω κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης και τα εντάλματα σύλληψης κατά των δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Cumhuriyet και αρκετών μελών του προσωπικού της, αλλά και πι�� πρόσφατα η σύλληψη των συμπροέδρων του δεύτερ��υ μεγαλύτερου κόμμα της αντιπολίτευσης, του HDP, καθώς και η κράτηση πολλών από τα μέλη του Κοινοβουλίου είναι εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις που αποδυναμώνουν το κράτος δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και συνιστούν διολίσθηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Τουρκία, ενώ οξύνουν τις εντάσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και συνεισφέρουν στην περαιτέρω πόλωσης τουρκικής κοινωνίας εν γένει».
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, προσθέτει, «Καταδικάζουν έντονα την τρομοκρατική επίθεση στο Ντιγιαρμπακίρ και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Η ΕΕ και τα κ��άτη μέλη της πιστεύουν ακράδαντα ότι όλες οι επιθέσεις βίας και της τρομοκρατίας πρέπει να σταματήσουν και τα όπλα να σιγήσουν. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συμπαραστέκονται στην Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας του ΡΚΚ, που συμπεριλαμβάνεται από τα κράτη μέλη της στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο αγώνας της Τουρκίας είναι νόμιμος, αλλά πρέπει να γίνεται με πλήρη τήρηση των βασικών αρχών της δημοκρατίας, της αναλογικότητας και του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να επιστρέψει σε μια αξιόπιστη πολιτική διαδικασία και σε έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο, ο οποίος, όπως λέει, είναι απαραίτητος για τη χώρα, τη δημοκρατία και της σταθερότητα στην περιοχή. Τα κράτη μέλη μάλιστα της υπενθυμίζουν ότι η απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου Μάιο του 2016 για να επιτρέψει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του μεγάλου αριθμού των βουλευτών του Κοινοβουλίου είναι ένα θέμα που εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Η Ασυλία, διευκρινίζει η ΕΕ, πρέπει να ισχύει για όλους σε μη διακριτική βάση και οι αποφάσεις σχετικά με την άρση της ασυλίας πρέπει να βασίζονται σε επί της ουσίας συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με διαφανή κριτήρια και χωρίς υπόκειται σε πολιτικές σκοπιμότητες.
Τέλος η ΕΕ υπενθυμίζει την καταδίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη η Τουρκία να αναλάβει ανάλογη δράση. Καλεί όμως την Τουρκία, στο πλαίσιο αυτό, να διασφαλίσει την ��οινοβουλευτική δημοκρατία της, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών, του δικαιώματος του καθενός σε δίκαιη δίκη, και να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της ως υποψήφιας χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να αξιολογούν την κατάσταση από πολύ κοντά και είναι έτοιμα να συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, εντός του καθιερωμένου πλαισίου», καταλήγει η ανακοίνωση.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top