ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για Χίλαρι και Τραμπ! Σήμερα το μεγάλο ντέρμπι των αμερικανικών εκλογών

Θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για Χίλαρι και Τραμπ! Σήμερα το μεγάλο ντέρμπι των αμερικανικών εκλογών

​Στις 07:00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησαν στις 50 πολιτείες της Αμερικής και στην περιφέρεια της Ουάσιγκτον οι κρίσιμες εκλογές που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ αναμένουν με αγωνία την έκφραση της βούλησης του αμερικανικού λαού για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος μετά από μια προεκλογική εκστρατεία γεμάτη προσωπικές επιθέσεις εκατέρωθεν, κατηγορίες, ροζ σκάνδαλα και λίγη πολιτική ουσία.

Περισσότεροι από 120.000 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, ωστόσο οι εκλογές αυτές καθαυτές ξεκινούν στις 13:00 – 14:00 ώρα Ελλάδος σήμερα το μεσημέρι και θα διαρκέσουν έως τις 02:00 – 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Μάλιστα στην Αϊόβα και τη Βόρεια Ντακότα οι κάλπες θα κλείσουν στις 04:00 τα ξημερώματα και έτσι θα ολοκληρωθεί και η εκλογική διαδικασία.

Για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχει ζωντανή απεικόνιση των επιδόσεων που θα έχουν Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, ενώ εταιρία που ιδρύθηκε από παλιούς επιτελείς του Μπαράκ Ομπάμα και του Τζορτζ Μπους του νεότερου θα τροφοδοτεί συνεχών τα στοιχεία από τα διάφορα εκλογικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Το πρώτο ασφαλές συμπέρασμα για το ποιος θα είναι ο νέος Πλανητάρχης θα μπορεί να εξαχθεί γύρω στις 03:00 τα ξημερώματα, ενώ πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η μάχη είναι τόσο αμφίσημη που όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες.

Έτσι αν ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατήσει για παράδειγμα στην Πενσυλβάνια, τότε η Χίλαρι Κλίντον δύσκολα θα μπορέσει να ανακόψει την πορεία του προς την προεδρεία.

Αν η διαφορά ανάμεσα στους δύο διεκδικητές είναι μικρή τότε δεν είναι απίθανο να αναβιώσει το θρίλερ του 2000 και τα δικαστήρια για αποφασίσουν για το ποιος τελικά θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος δεν εκλέγονται απευθείας από το λαό, αλλά από το Εκλεκτορικό Κολλέγιο που αποτελείται από 538 εκλέκτορες, οι οποίοι και εκπροσωπούν τις πολιτείες των ΗΠΑ. Κάθε υποψήφιος θα πρέπει να πάρει τις ψήφους τουλάχιστον 270 εκλεκτόρων για να εξασφαλίσει τη νίκη του. Σε περίπτωση ισοπαλίας η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να διαμορφώσει το αποτέλεσμα με νέα εσωτερική ψηφοφορία.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών φαίνεται να έχει προβάδισμα στο Τέξας, στην Ιντιάνα, το Τενεσί, το Μιζούρι, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Λουιζιάνα και το Κεντάκι. Αντίστοιχα η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να κερδίζει τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Ιλινόις και την Καλιφόρνια.

Καθοριστικό ρόλο στις σημερινές εκλογές φαίνεται ότι θα διαδραματίσουν λεγόμενες «επαμφοτερίζουσες» περιφέρειες, όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα, το Οχάι�� και η Βιρτζίνια, στις οποίες μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υπάρχει σαφές προβάδισμα κανενός από τους δύο υποψηφίους.

Τέλος, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Χίλαρι έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Τραμπ τριών έως έξι μονάδων, όμως σε κάποιες πολιτείες η διαφορά ανάμεσά τους είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, αποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εκλογικό θρίλερ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top