«Γκρεμίζουμε τα σπίτια για να κάνουμε τη Χειμάρρα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό»

Η απάντηση του αλβανικού ΥΠΕΞ για τις κατεδαφίσεις 19 σπιτιών ομογενών

​Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας όσον αφορά στο ζήτημα των κατεδαφίσεων 19 σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι στόχος δεν είναι να γίνουν διακρίσεις, αλλά να μετατραπεί η πόλη σε έναν ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό.

«Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου. Oι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», αναφέρει η ανακοίνωση, απαντώντας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που ζητά την ακύρωση της κατεδάφισης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημείωνε, ότι «η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».

Από την πλευρά του ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Γκλέβις Ντερβίσι χαρακτήρισε αναχρονιστική τη θέση αυτή και πρόσθεσε πως «ο απειλητικός τόνος της ανακοίνωσης προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση».

Χαρακτήρισε δε απαράδεκτες και αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου που διέπουν τις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων του κράτους τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Χειμάρρα.

Σχολιάζοντας, τέλος, την αναφορά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι «η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κ��τάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας» η αλβανική πλευρά σημειώνει ότι έχει κληθεί για εξηγήσεις η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα.

Διαβάστε επίσης:

Οι Αλβανοί γκρεμίζουν σπίτια ομογενών στη Χειμάρρα -Τους δίνουν 5 μέρες προθεσμία για να φύγουν

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ Ράμα μετά την πρόκληση στη Χειμάρρα: «Η Ακρόπολη σώθηκε χάρη σε έναν Αλβανό»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top