ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ο Ερντογάν για τη Λωζάννη-Καλεί τη νεολαία να αλλάξει τα σύνορα

Στο πλαίσιο ομιλίας του σε κοινοτάρχες, στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα-Πρώτη ανάρτηση: 20/10/2016 19:43

​Συνέχεια στην ρητορική αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάννης, έδωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε κοινοτάρχες, στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα.

«Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάννη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάννη κι ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε», πρόσθεσε.

«Από το 1914 που φτάσαμε από τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε 9 χρόνια στη Λωζάννη μαζί και με το Χατάϊ πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθ��ρωτικό αγώνα ήταν το Εθνικο Συμβόλαιο. Δυστυχώς και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορα μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».

«Μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της που είναι χιλίων ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους», διεμήνυσε κλείνοντας.

Tι προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης

Η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν η συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη.

Η Άγκυρα συνεχίζει να αμφισβητεί και στην πράξη ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, καθώς τα ξημερώματα ένα τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πέταξε δύο φορές πάνω από ελληνική βραχονησίδα.

To τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235, πέταξε αρχικά πάνω από το νησάκι Παναγιά στις 3:39 τα ξημερώματα, σε ύψος 3.400 ποδών και ένα λεπτό αργότερα αποχώρησε από το FIR Αθηνών. Το αεροσκάφος επέστρεψε όμως στις 5:32, οπότε πέταξε και πάλι πάνω από την Παναγιά στο ίδιο ύψος

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη για τη γκάφα που έκανε το γραφείο τύπου της πρεσβείας μας στην Άγκυρα, σχετικά με την ομιλία Ερντογάν που τάχα πρότεινε δημοψήφισμα για τη Θράκη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top