ΒΟΜΒΑ από Βερολίνο! Βάζει ΦΡΕΝΟ στη μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου

Μόνο όσοι είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα θα έχουν το δικαίωμα αυτό

​Την ώρα που τα νησιά του Αιγαίου κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα από την παραμικρή σπίθα που θα ανάψει στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, το Βερολίνο βάζει φρένο στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει πρόσφυγες από εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και να τους εντάξει στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

«Το πρόγραμμα relocation δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα νησιά αλλά μόνο για αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα», ξεκαθαρίζει η γερμανική πλευρά, ανατρέποντας έτσι τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης σε συνέντευξή του στη Die Welt παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εκρηκτική αφού οι θέσεις στα Hot Spot είναι για 7.450 άτομα και ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται στην πραγματικότητα στους 14.000.

Τόνισε μάλιστα ότι για να «ανακουφισθούν» τα νησιά η ελληνική κυβέρνηση «σύντομα σκοπεύει να μεταφέρει έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα».

Όμως όπως αναφέρει η Deutsche Welle κάτι τέτοιο δεν ��ροβλέπεται πουθενά στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς ορίζει πως οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά θα μείνουν εκεί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, Γιοχάνες Ντίμροντ άδειασε τον Νίκο Ξυδάκη και υπογράμμισε ότι δεν ισχύει πως η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ αρνείται να εφαρμόσει την υπόσχεσή της να δεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα.

«Το πρόγραμμα Relocation δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα νησιά αλλά μόνο για αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και άρα δεν μπορεί να γίνει αυτός ο συνδυασμός» ε��πε.

Στο ίδιο πνεύμα και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος τόνισε πως «πρόκειται για μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει τη συζήτηση για αυτά σχέδια με τους θεσμούς».

Επίσης, όσον αφορά στην κριτική του Έλληνα υπουργού ότι η ΕΕ δεν στηρίζει την Ελλάδα στα νησιά επαρκώς με προσωπικό, ο κ. Ντίμροντ επέμεινε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τουλάχιστον για το Βερολίνο, καθώς η Γερμανία έχει διαθέσει στην Frontex 200 αστυνομικούς από τους οποίους μόλις οι 20 έχουν κληθεί στην Ελλάδα, ενώ από τους 100 Γερμανούς ειδικούς για θέματα ασύλου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για Θέµατα Ασύλου (EASO) κάλεσε μόλις 18 άτομα στα Hot Spot του ανατολικού Αιγαίου.

Κατέληξε τέλος εκτιμώντας πως αυτό πιθανόν να μη συνέβη γιατί δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί σε όλα τα νησιά οι αναγκαίοι χώροι και οι αναγκαίες υποδομές για να μπορέσουν να αναλάβουν την υπηρεσία τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top