Γκάφα των ΗΠΑ: Σημάδεψαν τον ISIS αλλά σκότωσαν Σύρους στρατιώτες - Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας

Οργή από την Ρωσία για το αεροπορικο λάθος

Γκάφα των ΗΠΑ: Σημάδεψαν τον ISIS αλλά σκότωσαν Σύρους στρατιώτες - Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας

​Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε εκτάκτως τα ξημερώματα, σύμφωνα με διπλωμάτες, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις επιδρομές αεροσκαφών του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) που έπληξαν συριακά κυβερνητικά στρατεύματα κοντά στην Ντέιρ Εζόρ, σκοτώνοντας δεκάδες σύρους στρατιώτες.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 62 στρατιώτες του συριακού στρατού σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στην επιδρομή. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή στο αεροδρόμιο της Ντέιρ Εζόρ, έκανε λόγο για τουλάχιστον 80 σύρους στρατιώτες νεκρούς.

Όπως ανέφεραν διπλωμάτες, το Συμβούλιο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, στις 02:30 ώρα Ελλάδας.

«Οδηγούμαστε σε μια πραγματικά τρομακτική διαπίστωση για όλο τον κόσμο: ότι ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το Ισλαμικό Κράτος. Πλέον δεν υπάρχουν αμφιβολίες για αυτό», ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Μαρία Ζαχάροβα, τονίζοντας πως οι αεροπορικές επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο την ρωσοαμερικανική συμφωνία για την Συρία και ζητώντας «πλήρη και αναλυτική εξήγηση από την Ουάσιγκτον».

Με ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε στα συριακά μέσα ενημέρωσης, το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει «αυτό που χαρακτηρίζει αμερικανική επιθετικότητα», ζητώντας από την Ουάσιγκτον να σεβαστεί την συριακή εδαφική κυριαρχία.

Από την πλευρά της, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού βομβάρδισαν σημεία που θεωρούσαν ότι αποτελούν θέσεις μάχης των τζιχαντιστών στη Συρία, αλλά ανακάλεσε αμέσως την επιχείρησή της όταν η Μόσχα την προειδοποίησε πως ενδεχομένως οι στόχοι της να είναι κυβερνητικές δυνάμεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top