Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία

Και πάλι δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Ραχόι

Οι ισπανοί βουλευτές αρνήθηκαν και πάλι χθες το βράδυ την ψήφο εμπιστοσύνης τους στον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, αφήνοντας περιθώριο μόλις δύο μηνών στα κόμματα για να βάλουν τέλος σε μια πολιτική κρίση που δεν έχει προηγούμενο εδώ και 40 χρόνια.

Ο Μαριάνο Ραχόι έλαβε 170 ψήφους υπέρ της παραμονής του στην εξουσία, ακριβώς όπως και την Τετάρτη. Χωρίς να σημειωθεί κάποια έκπληξη, οι άλλοι 180 βουλευτές ψήφισαν εναντίον του.

Τίθεται έτσι μια προθεσμία μικρότερη των δύο μηνών, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, για να επιχειρήσουν τα κόμματα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση, κάτι που δεν καταφέρνουν να κάνουν εδώ και οκτώ μήνες. Ο Ραχόι μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, όπως και ο αρχηγός των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.

Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, αμφότεροι αλληλοκατηγορήθηκαν ότι στην πραγματικότητα θέλουν νέες εκλογές στο τέλος του χρόνου. «Αν επιμένετε στην πολιτική σας του όχι, όχι και όχι, επιτρέψτε τουλάχιστον να σχηματισθεί μια κυβέρνηση στην Ισπανία», είπε στους σοσιαλιστές το Ραχόι. Έχοντας την υποστήριξη μόνο των βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος (PP), αυτών του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos και μιας βουλευτή του αρχιπελάγους των Καναρίων, δεν ήταν δυνατό να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, αν δεν απείχαν από την ψηφοφορία οι σοσιαλιστές βουλευτές.

Ο Ραχόι, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι ευνόησε την επιστροφή της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας, επέμεινε στη θέση πως η συνέχιση της παράλυσης θα έχει «ένα κόστος» και πως όλοι οι Ισπανοί θα πληρώσουν «τον αυξημένο λογαριασμό». Από την πλευρά του, ο Πέδρο Σάντσεθ συνέδεσε το κατηγορηματικό «όχι» των σοσιαλιστών με τις πολυάριθμες «υποθέσεις διαφθοράς» στις οποίες εμπλέκονται μέλη του PP. Κατηγόρησε επίσης τον Ραχόι ότι χρησιμοποίησε την οικονομική κρίση, που άρχισε το 2008, για να διεξαγάγει μια υπερφιλελεύθερη πολιτική και «να διαλύσει το σύστημα κοινωνικής προστασίας».

Την άνοιξη ο σοσιαλιστής ηγέτης είχε και ο ίδιος αποτύχει στην προσπάθειά του να σχηματίσει μια κυβέρνηση η οποία βασιζόταν μόνο σε μια συμφωνία με τους φιλελεύθερους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top