ΠΑΡΑΔΟΧΗ Μέρκελ: Κάναμε λάθη στο προσφυγικό

«Εμείς οι Γερμανοί αγνοούσαμε για πολύ καιρό το πρόβλημα»

​«Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία», διαβεβαιώνει η καγκελάριος της χώρας Άγκελα Μέρκελ, επιχειρώντας να καθησυχάσε�� τους συμπολίτες της σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων στη χώρα. Ομολογεί ωστόσο ότι «και εμείς οι Γερμανοί αγνοούσαμε για πολύ καιρό το πρόβλημα».

«Ήδη το 2004 και το 2005 ήρθαν πολλοί πρόσφυγες και αφήσαμε να ασχοληθούν με αυτό η Ισπανία και άλλες χώρες στα εξωτερικά σύνορα», σημειώνει η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στην Süddeutsche Zeitung.

Η καγκελάριος παραδέχεται μεταξύ άλλων ότι και το Βερολίνο αντιστάθηκε για καιρό σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες στην Ε.Ε. Έτσι, όπως σημειώνει, απορρίφθηκε μια αναλογική κατανομή των προσφύγων, καθώς και η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η οποία θα έφερνε περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία.

«Η Γερμανία ήταν αρκετά ευτυχής, μετά τους πολλούς πρόσφυγες που υποδεχτήκαμε κατά τη διάρκεια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας, για το γεγονός ότι τώρα άλλοι είχαν κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα», αναφέρει η καγκελάριος και τονίζει «δεν γίνεται όμως έτσι».

Αναφερόμενη στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, η κ. Μέρκελ χαρακτηρίζει «απολύτως κατανοητή» την ανησυχία και τον φόβο που προκαλείται. Παραδέχεται επίσης ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν έρθει «με αγαθές προθέσεις». Αυτό, συνεχίζει η καγκελάριος, καθιστά την ενσωμάτωση των προσφύγων ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση.

Ταυτόχρονα, όμως, η ίδια απορρίπτει μια άμεση σύνδεση μεταξύ των προσφύγων και της τρομοκρατίας. «Είναι απλώς λάθος ότι η τρομοκρατία ήρθε μόλις με τους πρόσφυγες, διότι ήταν εδώ ήδη από πριν, κυρίως σε ό,τι αφορά τους υπόπτους που πρέπει να παρακολουθούμε», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η καγκελάριος διαβεβαιώνει ακόμη ότι η Γερμανία δεν θα αλλάξει κατά πολύ ούτε μετά την ενσωμάτωση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. «Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία, με όλα όσα μας είναι αγαπητά και σημαντικά», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η καγκελάριος ζητεί, τέλος, εγκράτεια και μετριοπάθεια στην μεταχείριση «ακραίων» στοιχείων. Ερωτηθείσα, δε, για την αντίδραση του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε λεκτική επίθεση ακροδεξιών, όταν ύψωσε το μεσαίο δάχτυλό του, η κ. Μέρκελ δηλώνει: «Ο καθένας έχει τον τρόπο του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top