Προκλητικό περιστατικό: Tουρκική φρεγάτα παρενόχλησε κυπριακό ερευνητικό πλοίο

Κυπριακές αρχές: Η Τουρκία επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Προκλητικό περιστατικό: Tουρκική φρεγάτα παρενόχλησε κυπριακό ερευνητικό πλοίο

Φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρενόχλησε προχθές Πέμπτη, ερευνητικό πλοίο με κυπριακή σημαία στα ανοικτά του Ακάμα, της ακραίας δυτικής περιοχής της Κύπρου, όπως δημοσιεύει σήμερα «Ο Φιλελεύθερος».

Η εφημερίδα γράφει ότι η τουρκική φρεγάτα «Κελί Μπολού» προσέγγισε το πλοίο 12 ναυτικά μίλια ανοικτά του Ακάμα, ενώ διενεργούσε έρευνα για τα δελφίνια για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επικοινωνία μεταξύ των αξιωματικών που επέβαιναν στην τουρκική φρεγάτα και του καπετάνιου του πλοιαρίου, οι Τούρκοι του ζήτησαν να απομακρυνθεί υποδεικνύοντάς του ότι παραβίαζε τουρκική θάλασσα.

Μετά την προειδοποίηση απομακρύνθηκε από την περιοχή. Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E».

Η γραμμή αυτή, η οποία εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα, αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο.

Ο ισχυρισμός αυτός έχει κατατεθεί ως επίσημη θέση της Τουρκίας και στην Ε.Ε. στα έγγραφα που παρουσιάζονται στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Κυπριακές αρχές κρίνουν το περιστατικό σοβαρό, γιατί η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και γιατί η πρόκληση γίνεται ενώ κορυφώνεται η νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και οι προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου επανέρχονται μετά και τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για φυσικό αέριο.

πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top