Το "κρυφό" σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης: Επανέρχεται ο νόμος περί επιστράτευσης;

Τι προβλέπει το σχέδιο αν χρειαστεί η χώρα να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ

​Ανησυχία προκάλεσαν γερμανικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι αρχές στη Γερμανία κάλεσαν τους πολίτες να συγκεντρώσουν εφόδια επιβίωσης. Την ίδια ώρα, τα γερμανικά μέσα θέλουν την Άνγκελα Μέρκελ και τους υπουργούς της να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επανέλθει ο νόμος περί επιστράτευσης σε καιρούς κρίσης, στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Πιο αναλυτικά, όπως περιγράφει έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας», η γερμανική κυβέρνηση θα επιβάλλει γενική επιστράτευση αν χρειαστεί η χώρα να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σχέδιο αυτό δεν το εντοπίζει εύκολα κανείς αλλά είναι “κρυμμένο” σε υποπαράγραφο με τίτλο «Πολιτική υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων».

Το μέτρο της επιστράτευσης είχε ανασταλεί το 2011 μετά από πολλές συζητήσεις αφού θεωρείτο μέτρο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και υπήρχε για να προστατεύσει την Ευρώπη από ενδεχόμενη απειλή της Σοβιετικής Ένωσης.

Τον Ιούνιο η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επαν��φοράς της επιστράτευσης παρά τις τεταμένες σχέσεις με την Ρωσία αλλά και την απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

Η επιστράτευση προβλέπεται από το γερμανικό Σύνταγμα και μπορεί να επανέλθει με έναν απλό νόμο που θα υιοθετηθεί από την Βουλή, σύμφωνα με την Die Zeit.

Εκτός από την επιστράτευση, το συγκεκριμένο έγγραφο του γερμανικού υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται στις υποχρεώσεις των πολιτών και των οργανώσεων να συνεισφέρουν στις Ένοπλες Δυνάμεις με όποιον τρόπο μπορούν, και γενικά εξετάζει προτάσεις που μοιάζουν με μέτρα εν καιρώ πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα είδαν το φως αποσπάσματα μέρους του σχεδίου πολιτικής προστασίας για έκτακτες καταστάσεις όπου οι πολίτ��ς καλούνται να έχουν προσωρινά τα απαραίτητα εφόδια επιβίωσης σε περίπτωση σοβαρών καταστροφών ή κάποιας ένοπλης επίθεσης έως ότου ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός. Μεταξύ άλλων στο σχέδιο προβλέπεται κάθε πολίτης να διαθέτει επαρκή τρόφιμα για δέκα ημέρες και πόσιμο νερό δύο λίτρων ημερησίως για πέντε ημέρες.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζει το νέο σχέδιο ως επικαιροποίηση του ισχύοντος σχεδίου των μέτρων προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όπως επισημαίνεται δεν πρ��ετοιμάστηκε υπό την επίδραση των πρόσφατων απειλών αλλά είναι αποτέλεσμα μιας μακροπρόθεσμης διαδικασίας. Το γεγονός ότι δημοσιεύεται σε αυτή τη χρονική στιγμή οφείλεται στο ότι μόλις τώρα ολοκληρώθηκε.

πηγή: RT, DW

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top