Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για πόλεμο στην Κριμαία- Ο Ρωσικός στόλος «δέσμευσε» τη Μαύρη Θάλασσα

Συνεχίζεται η ένταση στην περιοχή

Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για πόλεμο στην Κριμαία- Ο Ρωσικός στόλος «δέσμευσε» τη Μαύρη Θάλασσα

​Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Κριμαία, καθώς η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία δεν λέει να κοπάσει.

Λίγες ώρες μετά τον πόλεμο ανακοινώσεων από τις δυο πλευρές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σε σύσκεψη τους κυριότερους αξιωματούχους της χώρας για να συζητήσουν την ενίσχυση της ασφάλειας στην Κριμαία.

Την Πέμπτη, το Κρεμλίνο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε ότι «κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, συζητήθηκαν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και των ζωτικών υποδομών της Κριμαίας.

Οι συμμετέχοντες μελέτησαν σε λεπτομέρειες τα σενάρια που αφορούν τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας ώστε να προστατευθούν τα χερσαία σύνορα, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος της Κριμαίας».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού (FSB) Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ και των υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού (SVR) Μιχαήλ Φραντκόφ.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστή η έναρξη άσκησης του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα που θα διαρκέσει τρεις ημέρες (μέχρι τις 13 Αυγούστου). Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση πρόκειται για άσκηση κατά των «υποβρύχιων σαμποτέρ».

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος πάνω από 10 πολεμικά πλοία καθώς και ελικόπτερα τύπου Mil Mi-8 και Kamov Ka-27PS. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έθεσε σε ύψιστο συναγερμό τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας κοντά στα όρια της Κριμαίας και των ανατολικών επαρχιών που ελέγχονται από φιλορώσους αποσχιστές ενόπλους.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε ότι απέτρεψε «τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο κρίσιμα στοιχεία υποδομών της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε τον Μάρτιο του 2014 από τη Ρωσία, και που είχαν με απώτερο σκοπό να αποστα��εροποιήσουν την κατάσταση».

Η FSB κατηγορεί το Κίεβο ότι είχε ετοιμάσει σειρά ένοπλων επιδρομών «τρομοκρατών δολιοφθορέων στις αρχές Αυγούστου στην Κριμαία που κατέληξαν σε ένοπλες συγκρούσεις και είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο, σύμφωνα με τη Μόσχα, ενός πράκτορα της FSB και ενός Ρώσου στρατιωτικού».

Οι ουκρανικές αρχές το διέψευσαν και έκαναν λόγο για προβοκάτσια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top