Τα «βρήκαν» Πούτιν- Ερντογάν: Ξεκινάει η κατασκευή του αγωγού

Επιστρέφουν στην Τουρκία οι Ρώσοι τουρίστες

Τα «βρήκαν» Πούτιν- Ερντογάν: Ξεκινάει η κατασκευή του αγωγού

​Οι σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας είχαν βρεθεί στο ναδίρ μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

«Η μαχαιριά αυτή στην πλάτη», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο πρόεδρος Πούτιν, έγινε κατά τη διάρκεια των μαχών στη Συρία, όπου οι δύο χώρες στηρίζουν αντίπαλες πλευρές.

Τον Ιούνιο ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του με την οποία ουσιαστικά ζητούσε συγγνώμη για το επεισόδιο. Η επιστολή εκείνη αποτέλεσε εν ολίγοις την πρόσκληση για τη σημερινή συνάντηση της Αγίας Πετρούπολης.

«Βλέπω την επίσκεψη αυτή σαν την αρχή μιας νέας εποχής για τις διμερείς μας σχέσεις, μια νέα αρχή» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο Ερντογάν είπε ότι είναι έτοιμος να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου με τη Ρωσία και να συνάψει συμφωνία για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο ο Πούτιν ανέφερε πως η κατασκευή του τμήματος του αγωγού το οποίο προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο στην εσωτερική αγορά της Τουρκίας θα ξεκινήσει «το αμέσως προσεχές διάστημα», όμως υπογράμμισε ότι η κατασκευή του τμήματος του αγωγού για τον εφοδιασμό κρατών μελών της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις που θα δώσουν οι Βρυξέλλες.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα αρχίσει και πάλι η επίσκεψη Ρώσων τουριστών, τονίζοντας πως θα είναι «δύσκολη» η προσπάθεια «αναζωογόνησης της οικονομικής συνεργασίας» με την Τουρκία, καθώς, μετά την πρόσφατη ραγδαία μείωση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, η «τάση είναι πολύ αρνητική» και «έχουμε δύσκολο έργο να επιτελέσουμε». «Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστεί ένα κάποιο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρόεδρο Πούτιν και για τη στάση του μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Αναλυτές πιστεύουν ότι με την επίσκεψη αυτή ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να παίξει το ρωσικό χαρτί, στη διαμάχη που έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ενώ κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει αυτό που είναι απαραίτητο. Δεν κρατάει τις υποσχέσεις της» είπε.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι με την Ευρώπη εκκρεμεί το θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες το οποίο δεν φαίνεται να τελειώνει, τώρα μάλιστα που στην Τουρκία δείχνουν να σκέφτονται σοβαρά την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Την ίδια στιγμή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες εκκρεμεί το ζήτημα το μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν για τον οποίο η Άγκυρα πιέζει με κάθε μέσο για την έκδοσή του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top