Σόου Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ενώπιον 3 εκατομμυριών διαδηλωτών

Κατά του πραξικοπήματος

Σόου Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ενώπιον 3 εκατομμυριών διαδηλωτών

​Στέλνοντας ηχηρό μήνυμα καταδίκης του πραξικοπήματος, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν την περιοχή του Γενι Καπί στην Κωνσταντινούπολη.

Κανένα τουρκικό μέσο ενημέρωσης δεν έχει κάνει εκτιμήσεις για τη συμμετοχή, όμως τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) ότι έχουν γίνει προετοιμασίες για την υποδοχή 3 εκατομμυρίων διαδηλωτών.

Στις προετοιμασίες περιλαμβάνεται η διάθεση 2,5 εκατομμυρίων τουρκικών σημαιών, 3 εκατομμυρίων μπουκαλιών νερού, ενώ όλα τα μέσα μεταφοράς, μετρό, λεωφορεία και φέρι μπόουτ, είναι δωρεάν για να ενθαρρύνουν την προσέλευση.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε απόν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παρουσία του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας , ο οποίος έφθασε κρατώντας από το χέρι την σύζυγό του Εμινέ και υπό τους ήχους του τουρκικού εθνικού ύμνου και στίχων του Κορανίου.

Η «συγκέντρωση για τη δημοκρατία και τους μάρτυρες» είναι «υπεράνω κομμάτων», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η συγκέντρωση μεταδίδεται ζωντανά σε γιγαντοοθόνες σε ολόκληρη την Τουρκία. Μία τέτοια οθόνη έχει στηθεί και στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όπου ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Εκτός της ηγεσίας του φιλοκουρδικού HDP που , αν και καταδίκασε την απόπειρα του πραξικοπήματος, αποκλείσθηκε διότι κατά τον Ερντογάν υποστηρίζει το PKK.

Ερντογάν: Επαναφορά θανατικής ποινής, εάν το θέλει ο λαός

Στην επαναφορά της θανατικής ποινής ανεφέρθηκε και πάλι απόψε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, «εάν ο λαός το θέλει» ενώπιον της μεγάλης συγκέντρωσης «για τη Δημοκρατία και τους Μάρτυρες».

«Εάν ο λαός θέλει τη θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του», είπε ο κ. Ερντογάν μπροστά στο πλήθος, που φώναζε «ποινή θανάτου», και πρόσθεσε: «Οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή».

Μιλώντας ενώπιον πλήθους άνω του ενός εκατομμυρίου που συγκεντρώθηκε στο Γενί-Καπί της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Εντογάν τόνισε ότι το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν -τον οποίο κατηγορεί για το πραξικόπημα- πρέπει να καταστραφεί εντός του πλαισίου που ορίζει ο νόμος.

Μπ. Γιλντιρίμ: Ο Γκιουλέν θα πληρώσει το τίμημα

Τη δέσμευσή του ότι ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν θα πληρώσει το τίμημα για το πραξικόπημα σε βάρος του προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατύπωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώπιον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στη διαδήλωση «Υπέρ της Δημοκρατίας».

«Ας γνωρίζουν όλοι, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης θα έλθει στην Τουρκία και θα πληρώσει γι’ αυτό που έκανε», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ. Τόνισε όμως ότι κίνητρο των αρχών δεν είναι η εκδίκηση και ότι θα ενεργήσουν στο πλαίσιο του νόμου, στις προσπάθειες για τον εντοπισμό εκείνων που θεωρούνται υπεύθυνοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Για τιμωρία με τον πιο σκληρό τρόπο των υπευθύνων του πραξικοπήματος έκανε λόγο και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, χαρακτηρίζοντάς τους «προδότες». Σε σπάνια δημόσια εμφάνισή του στο πλαίσιο της διαδήλωσης, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων υπογράμμισε ότι ο στρατός είναι στην υπηρεσία των πολιτών της χώρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top