Ο Σουλτάνος θέλει υπό τον ΕΛΕΓΧΟ του τις Ένοπλες Δυνάμεις- Στη θέση του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος

​Την πρόθεση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέσει υπό τον έλεγχο της προεδρίας τις ένοπλες δυνάμεις και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT), την βλέπουμε σχεδόν από την πρώτη μέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά την πληροφορία επιβεβαιώνει τώρα και Τούρκος αξιωματούχος.

«Ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα συζητήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης το ενδεχόμενο να θέσει το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων και την MIT υπό τον έλεγχο της προεδρίας» είπε ο κοινοβουλευτικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος και η συμφωνία της αντιπολίτευσης.

Συνεπώς και αυτή η αλλαγή αναμένεται να ενταχθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος που επιθυμεί ο Ερντογάν, προκειμένου αυτό να αναγνωρίζει ισχυρή εκτελεστική εξουσία στον Πρόεδρο της χώρας.

Εντωμεταξύ, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας προήγαγε 99 συνταγματάρχες στο βαθμό του στρατηγού ή του ναυάρχου, ενώ αποστράτευσε 48 στρατηγούς, κατά τη διάρκεια των ετήσιων κρίσεων των αξιωματικών, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της, η στρατιωτική διοίκηση της Τουρκίας.

Η συνεδρίαση του αναφερόμενου στρατιωτικού οργάνου, που είναι αρμόδιο για τις προαγωγές και τις αποστρατείες έγινε μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος πριν από 15 ημέρες.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε τις αποφάσεις του συμβουλίου, ενώ άφησε στη θέση του, τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ. Επίσης, παραμένουν στις θέσεις τους, οι αρχηγοί του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του προεδρικού εκπροσώπου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top