ΣΕ ΙΣΧΥ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

Ψηφίστηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση

​Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Πέμπτη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, την οποία αποφάσισαν την Τετάρτη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και η κυβέρνηση της χώρας και την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η έγκριση έγινε με 346 ψήφους έναντι 115.

Μέτρα που θα παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα λάβει η τουρκική κυβέρνηση, στηριζόμενη σε άρθρο της ίδιας της Σύμβασης που επιτρέπει την παρέκκλιση από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Η μορφή που θα έχουν τα πρώτα προεδρικά διατάγματα με δεδομένη, από τα μεσάνυχτα, την ισχύ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, είναι το βασικό ερώτημα στην Τουρκία. Η κ��ρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δημοσιεύτηκε τα μεσάνυχτα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και το απόγευμα ψηφίστηκε από την Εθνοσυνέλευση.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Νουμάν Κουρτουλμούς μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι ένα κράτος μπορεί να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη Σύμβαση, σε περιπτώσεις πολέμου ή άλλου δημόσιου κινδύνου.
Ο Κουρτουλμούς είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό.
Ένα από τα ερωτήματα είναι αν η κυβέρνηση θα αισθανθεί την ανάγκη να αναθεωρήσει το νόμο περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε ψηφιστεί το 1983, αλλά και τον κανονισμό εφαρμογής του νόμου αυτού. Ο νόμος εφαρμόστηκε τότε, αλλά ειδικά την περίοδο 1987-2002 στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Με βάση τα σημερινά δεδομένα παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις, αφού για παράδειγμα δεν αναφέρονται σε αυτόν πολλά δεδομένα που ισχύουν σήμερα, όπως το διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα κλπ.
Επί της ουσίας όμως, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρίως για να υπάρξει νόμιμη βάση για κάποιες ενέργειες στις οποίες θα προβεί από εδώ και πέρα. Διότι οι περιορισμοί στους οποίους μπορεί να προβεί με βάση το νόμο, σχεδόν στο σύνολό τους, εφαρμόζοντα�� ήδη. Η απαγόρευση ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας, η απαγόρευση της έκδοσης και διανομής εντύπων, η σωματική έρευνα, η απαγόρευση συγκεντρώσεων και πολλά άλλα, εφαρμόζονται έτσι κι αλλιώς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top