Βόμβα Ερντογάν: «Μπορεί να εμπλέκονται κι άλλες χώρες στην απόπειρα πραξικοπήματος»

Αρνήθηκε να ονοματίσει κάποιες από αυτές

Βόμβα Ερντογάν: «Μπορεί να εμπλέκονται κι άλλες χώρες στην απόπειρα πραξικοπήματος»
​Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ξένες χώρες ενδεχομένως να εμπλέκονται στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής, αν και αρνήθηκε να ονοματίσει κάποιες από αυτές. Μέχρι πρότινος, ωστόσο, κατηγορούσε ανοιχτά τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ομπάμα, ο οποίος του εξέφρασε τη στήριξη της Ουάσιγκτον.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται.

«Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό», τόνισε.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Επισήμανε πως μια μειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων ενεπλάκη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετείχ��ν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

«Είναι σαφές ότι ήταν μια μειοψηφία (των ενόπλων δυνάμεων). Η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρούσε η μειοψηφία αυτή να κυριαρχήσει επί της πλειοψηφίας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι οργάνωσε το πραξικόπημα, σημειώνοντας πως: «Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν».

Η Τουρκία έκοψε τη σύνταξη του Γκιουλέν
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ιεροκήρυκας που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από τον Ερντογάν ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, δεν θα δικαιούται πλέον να λαμβάνει την σύνταξή που του κατέβαλε το τουρκικό Κράτος, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος το Σάββατο, το τουρκικό ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων (SGK) «διέκοψε την καταβολή της σύνταξης του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης FET, Φετουλάχ Γκιουλέν και τον διέγραψε από τα μητρώα κοινωνικής ασφάλισης» επισήμανε το Ανατολή.

H αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozc έγραψε ότι ο Γκιουλέν εισέπραττε 1.283 τουρκικές λίρες (περίπου 380 ευρώ) από τον Οκτώβριο του 2014, δηλαδή την υψηλότερη σύνταξη που μπορεί να λαμβάνει κανείς στην Τουρκία. Το τελευταίο ποσό που έλαβε ήταν την Τρίτη κι ενώ βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η ευρεία επιχείρηση καταστολής των «γκιουλενιστών», τέσσερις ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top