Οι στασιαστές ΕΠΙΣΠΕΥΣΑΝ το πραξικόπημα μετά τη διαρροή από τις Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας

Ο Ερντογάν είχε ενημερωθεί έξι ώρες νωρίτερα αλλά ήταν εγκλωβισμένος στη Μαρμαρίδα

Οι στασιαστές ΕΠΙΣΠΕΥΣΑΝ το πραξικόπημα μετά τη διαρροή από τις Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας

​Για τριάντα ολόκληρες ώρες, από τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης 14 Ιουλίου, οι συνωμότες Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί είχαν καταφέρει να κρατήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό το τελικό σχέδιο του πραξικοπήματος, που σκόπευαν να πραγματοποιήσουν στις 3 μετά τα μεσάνυχτα, ξημερώματα Σαββάτου 16 Ιουλίου.

Το σχέδιο για το πραξικόπημα παραμένει μυστικό έως τις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής, όταν διαρρέει στον διοικητή της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας στην Άγκυρα, ο οποίος ενημερώνει αμέσως τον αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Χουλουσί Ακάρ. Η κρίσιμη συνομιλία των δύο ανδρών καταγράφεται ως τηλεφωνική υποκλοπή, από τον ίδιο τον υπασπιστή του Αρχηγού, αντισυνταγματάρχη Τουρκάν, ο οποίος συμμετέχει στο πραξικόπημα.

Η διαρροή του σχεδίου προκαλεί πανικό. Όσοι αξιωματικοί συμμετέχουν ενημερώνονται μέσα στα επόμενα 20 λεπτά και αποφασίζουν να επισπεύσουν την ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος. Προσπαθούν παράλληλα να πείσουν τον αρχηγό του στρατού να πάει με το μέρος τους. Ο αρχηγός όμως αρνείται να ηγηθεί του πραξικοπήματος.

Ο στρατηγός Ακάρ δίνει εντολή για απαγόρευση πτήσεων όλων των πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων και απαγορεύει τη μετακίνηση στρατιωτικών τμημάτων. Αυτή η διαταγή εξαναγκάζει τους συνωμότες να θέσουν υπό κράτηση τον αρχηγό του στρατού και να ξεκινήσουν πρόωρα το πραξικόπημα.

Η πρώτη επίθεση γίνεται από αεροσκάφη F16 τα οποία αργά το απόγευμα της Παρασκευής βομβαρδίζουν το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα και επιθετικά ελικόπτερα που γαζώνουν με ριπές τα κεντρικά γραφεία της ΜΙΤ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη ενημερωθεί για την εκδήλωση του πραξικοπήματος αλλά βρίσκεται εγκλωβισμένος και πανικόβλητος στη Μαρμαρίδα όπου παραθερίζει. Είναι η πιο κρίσιμη ώρα καθώς ήδη κατευθύνονται προς το μέρος του 3 ελικόπτερα με 40 άνδρες των ειδικών δυνάμεων που έχουν εντολή να τον συλλάβουν ή να τον εξοντώσουν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δέχεται τότε ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα από τον διοικητή της πρώτης στρατιάς, ο οποίος δίνει λύση στο αδιέξοδο. Ο στρατηγός, ο οποίος γνωρίζει για τους βομβαρδισμούς στην Άγκυρα, ενημερώνει τον Ερντογάν ότι έχει οργανώσει την ασφαλή μετακίνηση του στην Κωνσταντινούπολη και ότι θα πρέπει να τον εμπιστευτεί.

«Είστε ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος και είμαι στο πλευρό σας. Εδώ και ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στην Άγκυρα. Ελάτε στην Κων��ταντινούπολη και θα εξασφαλίσω την ασφαλή παραμονή σας εδώ» του είπε ο Ουμίτ Ντουντάρ, Διοικητής 1ης Στρατιάς.

Ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του, ο διοικητής της πρώτης στρατιάς, χρίζεται από τον Ερντογάν έστω και για λίγες ώρες, αρχηγός των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top