Συνάντηση Μέρκελ-Μέι: «Καμία κουβέντα δεν θα γίνει για τους όρους του BREXIT» λέει η Γερμανία

Δεν μπορούν να υπάρξουν προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις πριν η Βρετανία υποβάλει επισήμως το αίτημα εξόδου

Συνάντηση Μέρκελ-Μέι: «Καμία κουβέντα δεν θα γίνει για τους όρους του BREXIT» λέει η Γερμανία

Η Τουρκία, ο αγώνας κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», το προσφυγικό και βεβαίως η κατάσταση στην Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, θα τεθούν κατά την συνάντηση που θα έχει απόψε στο Βερολίνο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγγελα Μέρκελ με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι δεν θα γίνει οποιαδήποτε προκαταρκτική διαπραγμάτευση.

«Πρόκειται για μια πρώτη προσωπική συνάντηση της Καγκελαρίου με τη νέα Πρωθυπουργό. Όταν δηλώνουμε, όπως είναι και η θέση της Γερμανίας και της Ε.Ε., ότι δεν μπορούν να υπάρξουν προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις πριν η Βρετανία υποβάλει επισήμως το αίτημα εξόδου βάσει του άρθρου 50, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητούμε μεταξύ μας. Αλλά δεν υπάρχουν “προ-διαπραγματεύσεις” και για αυτό μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιοι», διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η Καγκελάριος, όπως κάνει πάντα, θα συζητήσει «ανοιχτά και ελεύθερα για τα θέματα που μας ενώνουν και για τις κοινές προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας», αλλά όχι για οποιεσδήποτε λεπτομέρειες ή για λεπτομέρειες μιας μελλοντικής συμφωνίας.

Τι είπε η Μέι στην πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου
«Το απόγευμα θα ταξιδέψω στο Βερολίνο για να συναντήσω την καγκελάριο Μέρκελ, για να συζητήσουμε πώς θα εφαρμόσουμε την απόφαση που έλαβε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα και περιμένω ότι θα καλύψουμε επίσης αριθμό άλλων πιεστικών διεθνών ζητημάτων», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

Η Μέι πήρε το λόγο στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη σε ερωτήσεις στον πρωθυπουργό αφότου έγινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ηγέτης των κυβερνώντων Συντηρητικών.

Η ίδια είπ�� ακόμη ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη το μήνυμα για τη μετανάστευση το οποίο έστειλαν οι ψηφοφόροι που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από τον ΕΕ, αλλά η Βρετανία χρειάζεται επίσης να εξασφαλίσει μια καλή νέα συμφωνία για το εμπόριο με την ΕΕ.

«Αυτό που χρειαζόμαστε κατά τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας είναι να εξασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε υπόψη αυτό που είπε ο κόσμος για την ανάγκη να επιβληθούν έλεγχοι στην ελεύθερη μετακίνηση, όμως διαπραγματευόμαστε επίσης τη σωστή και την καλύτερη για τον βρετανικό λαό συμφωνία για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών», δήλωσε η Μέι στο Κοινοβούλιο.

Η ΕΕ έχει απαιτήσει από χώρες εκτός της Ένωσης, όπως η Νορβηγία, να συμμορφωθούν προς την αρχή της ελευθερίας της μετακίνησης ως αντίτιμο για να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top