ΞΕΚΑΘΑΡΟ μήνυμα στον Ερντογάν-«Δεν έχεις θέση στην Ε.Ε αν επαναφέρεις τη θανατική ποινή»

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες με τους ημίγυμνους στοιβαγμένους πραξικοπηματίες

​Φαίνεται πως τα πνεύματα δεν θα κατευνάσουν σύντομα για την Τουρκία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Οι σχέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν να είναι τεταμένες, μετά τις υπόνοιες που αφήνει ο Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής.
3654285700000578-0-Soldiers_who_surrendered_following_the_defeat_of_last_night_s_at-a-88_1468769577179.jpg
Την ίδια ώρα, φωτογραφίες με την παραδειγματική τιμωρία που υφίστανται οι Τούρκοι στρατιώτες, που συμμετείχαν στο πραξικόπημα κάνουν το γύρο του διαδικτύου.
Turkey-The-captured-soldiers-in-a-courthouse-Istanbul.jpg
Άνδρες ημίγυμνοι, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, και με τα χέρια τους δεμένα πισθάγκωνα υπομένουν τα βασανιστήρια που έχει διατάξει ο Σουλτάνος για τους «προδότες». Κάποιους από αυτούς τους λίντσαραν οι υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου, πριν καν προλάβει να τους συλλάβει η τουρκική αστυνομία.
1.jpg
Όπως σας ενημερώσαμε χθες, ορισμένοι στρατιώτες υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το πραξικόπημα. Τους είχαν πει ότι επρόκειτο για άσκηση.
«Το ΝΑΤΟ απαιτεί τον σεβασμό στη δημοκρατία»
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έστειλαν μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως στην περίπτωση που επαναφέρει τη θανατική ποινή, η Τουρκία θα πάψει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους νόμους. Το ΝΑΤΟ απαιτεί τον σεβασμό στη δημοκρατία»
H κοινή δήλωση των 28 κρατών της Ε.Ε για την Τουρκία
Η Ε.Ε καταδικάζει έντονα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και επαναλαμβάνει την πλήρη υποστή��ιξή της προς τους νόμιμους θεσμούς της χώρας , ζητώντας παράλληλα αυτοσυγκράτηση , την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και ξεκαθαρίζει ότι η θανατική ποινή δεν αποτελεί επιλογή για μια υποψήφια για ένταξη χ��ρα , σύμφωνα με η κοινή δήλωση των 28 κρατών μελών της ΕΕ.
Στο κείμενο της κοινής δήλωσης η ΕΕ εκφράζει λύπη για το μεγάλο αριθμό των θυμάτων και εκφράζει την αλληλεγγύη της στον τουρκικό λαό. Επιπλέον, η Ε.Ε. χαιρετίζει την κοινή θέση των πολιτικών κομμάτων για την υποστήριξη της τουρκικής δημοκρατίας. Τα 28 κράτη μέλη καλούν τις τουρκικές αρχές σε αυτοσυγκράτηση , μεταξύ άλλων την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας. «Όλα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί περαιτέρω βία, για την προστασία της ζωής και να αποκατασταθεί η ηρεμία».
Οι 28 υπουργοί Εξωτερικών καλούν για την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και τόνισε τη σημασία του κράτους δικαίου που επικρατεί . «Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσει ο πλήρης σεβασμός όλων των δημοκρατικών θεσμών της χώρας , συμπεριλαμβανομένης της εκλεγμένης κυβέρνησης και της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» .
Η Ε.Ε. υπογραμμίζει την ανάγκη για σεβασμό στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το δικαίωμα του καθενός σε δίκαιη δίκη, σε πλήρη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών , συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου 13 σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής .
Στο πλαίσιο αυτό , η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η κατηγορηματική απόρριψη της θανατικής ποινής, αποτελεί βασικό στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης . Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με μια δημοκρατική , χωρίς αποκλεισμούς και σταθερή Τουρκία «για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων», καταλήγει η κοινή δήλωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top