«Πήραν ανάποδες» οι ΗΠΑ με τους υπαινιγμούς της κυβέρνησης Ερντογάν για το πραξικόπημα

Ένταση και για τον Γκιουλέν – Αυστηρό μήνυμα Κέρι και εκατέρωθεν «αντίποινα» με τις… πτήσεις

«Πήραν ανάποδες» οι ΗΠΑ με τους υπαινιγμούς της κυβέρνησης Ερντογάν για το πραξικόπημα
Την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι προκαλούν οι υπαινιγμοί στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία!
Ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών προκαλεί και το επιτακτικό αίτημα για έκδοση του ιεροκήρυκα Φ. Γκιουλέν από τις ΗΠΑ (ο οποίος έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή στο πραξικόπημα) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν να ζητά την απέλαση ή την έκδοσή του χθες και τον Τούρκο πρωθυπουργό Μ. Γιλντιρίμ να φθάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει «εχθρική ενέργεια» την τυχόν μη έκδοσή του! Υπαινιγμούς ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου διατύπωσε και ο Τ��ύρκος υπουργός Εργασίας.
Ο Κέρι κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τους δημόσιους υπαινιγμούς για αμερικανική εμπλοκή στο πραξικόπημα και επισήμανε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι «καταφανώς ψευδείς και επιζήμιοι για τις διμερείς σχέσεις συμμάχων στο ΝΑΤΟ».
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνέστησε επίσης στην τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί το κράτος δικαίου. Να σεβαστούν το κράτος δικαίου κάλεσε επίσης, αλλά όλες τις πλευρές και όχι μόνο την τουρκική κυβέρνηση, ο αμερικανός πρόεδρος Mπ. Ομπάμα ο οποίος συγκάλεσε χθες συμβούλιο στον Λευκό Οίκο, για να εξεταστεί το ζήτημα της Τουρκίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα, αλλά ότι οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Την ίδια στιγμή ΗΠΑ και Τουρκία στέλνουν αμφότερες μηνύματα «ενόχλησης» και με την μορφή ενεργειών που μπορούν να εκληφθούν σαν «αντίποινα» της μίας χώρας προς την άλλη. Η Άγκυρα έκλεισε χθες την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να την χρησιμοποιήσουν τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ που επιχειρούν κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι αμερικανικές αρχές απαγόρευσαν τις πτήσεις όχι μόνο προς αλλά και από την Τουρκία, ακόμα και για όσες έχουν ενδιάμεσο σταθμό.
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με ταξιδιωτική του οδηγία κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top