Εκκλήσεις από την ΕΕ για συνταγματική τάξη και επιστροφή της ηρεμίας στην Τουρκία

Οι δηλώσεις Τουσκ, Γιούνγκερ, Μογκερίνι και του Βέλγου πρωθυπουργού - Πρώτη ανάρτηση 13:19

Εκκλήσεις από την ΕΕ  για συνταγματική τάξη και επιστροφή της ηρεμίας στην Τουρκία
Σε δηλώσεις στήριξης της εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας και σε εκκλήσεις για επιστροφή της ηρεμίας στη χώρα προχώρησαν αξιωματούχοι της ΕΕ.
Σε κοινή τους δήλωση τις πρώτες πρωινές ώρες ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φ. Μογκερίνι ανέφεραν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου:
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και να συντονιζόμαστε με τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε στην Τουρκία, έναν "εταίρο-κλειδί". Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τους θεσμούς της χώρας και το κράτος του δικαίου».
Σε δήλωσή του ο Ντ.Τουσκ στο twitter ανέφερε επίσης:
"Η Τουρκία είναι ένας εταίρος κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τους θεσμούς της χώρας και το κράτος δικαίου".
H Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι βρισκόταν σε συνεχή επαφή με την μόνιμη αντιπροσωπία της ΕΕ στην Τουρκία και την Μόνιμη αντιπροσωπεία της Βρυξέλλες, από την Μογγολία όπου βρισκόταν για την Ευρωασιατική σύνοδο.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε επίσης αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Έκκληση για επιστροφή στην συνταγματική τάξη, για σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών και αποκατάσταση της η��εμίας στην Τουρκία, απευθύνει ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σάρλς Μισέλ, ο οποίος καθιστά σαφές ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών ελευθεριών είναι απαραίτητος για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.
Με γραπτή ανακοίνωση της κυβέρνησης, που ακολούθησε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Σαρλς Μισέλ, καλεί όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση και τονίζει ότι η βελγική κυβέρνηση εκφράζει την ευαρέσκειά της που το πραξικόπημα απέτυχε.
Γιατί ανησύχησαν στις Βρυξέλλες;
Ανησυχία υπήρξε όμως στις Βρυξέλλες, γιατί εκτός των άλλων, αν επικρατούσε το στρατιωτικό πραξικόπημα θα έπαυε να ισχύει η συμφωνία Ε.Ε- Ελλάδας για το προσφυγικό.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top