ΑΥΤΗ είναι η πρόταση της Κομισιόν για την επανεγκατάσταση μεταναστών στα κράτη μέλη της ΕΕ

Δεν περιλαμβάνει κυρώσεις και πρόστιμα για τις χώρες που δεν θα συμμετάσχουν

ΑΥΤΗ είναι η πρόταση της Κομισιόν για την επανεγκατάσταση μεταναστών στα κράτη μέλη της ΕΕ

​Την πρόταση της Κομισιόν για ένα νέο κοινό και μόνιμο πλαίσιο για την επανεγκατάσταση μεταναστών στα κράτη μέλη της ΕΕ, παρουσίασε σήμερα, μεταξύ άλλων ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Την απόφαση έλαβε νωρίτερα το κολέγιο των Επιτρόπων και όπως εξήγησε ο Δ.Αβραμόπουλος, δεν περιλαμβάνει κυρώσεις και πρόστιμα σε αυτή τη φάση, για όσους δε συμμετάσχουν, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές στον Τύπο.

Σύμφωνα με την απόφαση του κολεγίου, το νέο πλαίσιο της ΕΕ για την επανεγκατάσταση θα ορίζει τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των περιφερειών ή των τρίτων χωρών από τις οποίες θα πραγματοποιείται η επανεγκατάσταση, π.χ. τον αριθμό των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας σε τρίτες χώρες, τις συνολικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών, καθώς και την ουσιαστική τους συνεργασία στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων της παράτυπης μετανάστευσης, της επανεισδοχήσ και της επιστροφής.

Θα ορίζει μάλιστα μια κοινή δέσμη "τυποποιημένων διαδικασιών", λέει η Κομισιόν, για την επιλογή και τη μεταχείριση των υποψηφίων για επανεγκατάσταση, με κοινά κριτήρια επιλεξιμότητας για επανεγκατάσταση σ��ην ΕΕ, στο πλαίσιο των σχετικών στοχευμένων προγραμμάτων της ΕΕ, κοινά αίτια αποκλεισμού υποψηφίων καθώς και το είδος της διαδικασίας επανεγκατάστασης (συνήθης ή ταχεία διαδικασία) που πρέπει να εφαρμόζεται.

Για να στηρίξει τις προσπάθειες επανεγκατάστασης που καταβάλλουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των στοχευμένων προγραμμάτων της ΕΕ, η Επιτροπή θα χορηγεί 10.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για κάθε άτομο που επανεγκαθίσταται. Τα κονδύλια θα διατεθούν από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) της ΕΕ.

Οι επανεγκαταστάσεις που πραγματοποιούνται εκτός του πλαισίου της ΕΕ για την επανεγκατάσταση δεν θα στηρίζονται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, ενώ η συμμετοχή της Βρετανίας και της Ιρλανδίας σε αυτό θα είναι εθελοντική. Η δε Δανία δε θα μετάσχει καθόλου.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top