Μέρκελ προς Βρετανία: «Ξεκαθαρίστε σύντομα τη θέση σας»

Προειδοποιήση για την πρόσβαση στην εσωτερική αγορά

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κάλεσε την Βρετανία να ξεκαθαρίσει γρήγορα τη θέση της σε ό,τι αφορά το πώς θέλει να διαμορφώσει τη μελλοντική σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόνισε, μάλιστα, πως ειδικά η πρόσβαση στην εσωτερική αγορά συνεπάγεται και αποδοχή της ελευθερίας μετακίνησης του εργατικού δυναμικού. Επανέλαβε δε τη θέση της για περισσότερη ανταγωνιστικότητα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ετήσια συνάντηση του Διπλωματικού Σώματος στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι η ίδια επιθυμεί το Λονδίνο να παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος, αλλά διευκρίνισε ότι ταυτόχρονα «η Ε.Ε. και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη οφείλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους» και ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της Ένωσης: «Όποιος θέλει ελεύθερη πρόσβαση, θα πρέπει επίσης ως αντάλλαγμα να αποδεχτεί όλες τις βασικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης προσώπων», δήλωσε, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από Βρετανούς πολιτικούς, να διατηρήσει η Βρετανία την πρόσβασή της στην αγορά της Ε.Ε. ακόμη και για τον οικονομικό της τομέα, ενώ θα περιορίζει τον αριθμό Ευρωπαίων π��υ θα εισέρχονται στη χώρα τους.

Η κυρία Μέρκελ παραδέχθηκε ότι είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι η Βρετανία αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ε.Ε. και έκανε λόγο για «ορόσημο», ωστόσο πρόσθεσε ότι η ίδια είναι πεπεισμένη πως η Ε.Ε. είναι αρκετά ισχυρή ώστε να το ξεπεράσει.

Εναπόκειται τώρα στην Βρετανία να ενημερώσει επισήμως την E.Ε. για την επιθυμία της να αποχωρήσει, επανέλαβε η καγκελάριος, τονίζοντας ότι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόνο εφόσον θα έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα από το Λονδίνο.

Αναφερόμενη πάντως στο μέλλον την Ε.Ε. μετά το Brexit, η κυρία Μέρκελ αναγνώρισε ότι οι «27» δεν μπορούν να συνεχίσουν σα να μη συνέβη τίποτα και σημείωσε ότι «πρέπει να αναλογιστούμε από κοινού ποια μαθήματα θα πάρουμε» για τ��ν μελλοντική διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, να ενισχύσουμε την έρευνα και την καινοτομία σε τομείς που έχουν προοπτική, όχι μόνο για να μην μείνουμε πίσω, αλλά και για να θέσουμε ευρωπαϊκά στάνταρντς», δήλωσε η καγκελάριος και κατέληξε τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές και σταθερή δημοσιονομική κατάσταση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top