ΚΟΛΑΦΟΣ η Le Monde για τον διορισμό Μπαρόζο στην Goldman Sachs-ΑΞΙΖΕΙ να το διαβάσετε

Πώς "στολίζει" τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα

ΚΟΛΑΦΟΣ η Le Monde για τον διορισμό Μπαρόζο στην Goldman Sachs-ΑΞΙΖΕΙ να το διαβάσετε

«Η Ευρώπη δεν είχε ανάγκη από αυτό το πράγμα. Ο Μπαρόζο να μην έχει βρει τίποτα καλύτερο να κάνει από το να διορίσει τον εαυτό του στην Goldman Sachs», γράφει, έξαλλη, η γαλλική εφημερίδα Le Monde, στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Μπαρόζο, ο αντι-ευρωπαίος».

Και συνεχίζει:

«Και αυτό το χτύπημα είναι κάτω από τη ζώνη, είναι αναξιοπρεπές. Θα ρίξει λάδι στη φωτιά όσων κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και καταφεύγουν συχνά σε σενάρια συνωμοσίας.

Η Goldman Sachs είναι η αμερικανική τράπεζα η οποία ενσαρκώνει την χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε, το ίδιο και στην Ευρώπη. Η Goldman Sachs διακρίθηκε, ειδικότερα, γιατί βοήθησε την Ελλάδα να παρουσιάσει ψεύτικους προϋπολογισμούς για να παραμείνει στην ευρωζώνη. Δικαίως ή αδίκως, η τράπεζα έγινε το σύμβολο μιας εποχής συγκρούσεων ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο συμφέρον.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπήρξε πρόεδρος της Κομισιόν από το 2004 ως το 2014 και υπήρξε πρωθυπουργός στην Πορτογαλία από το 2002 ως το 2004.

Οι άλλοι ηγέτες της Ευρώπης επέλεξαν τον Μπαρόζο γι'αυτή τη θέση, παρότι δεν είχε κανένα χάρισμα. Ο ίδιος ενστερνίστηκε όλες τις φιλελεύθερες σαχλαμάρες, εντελώς απλοϊκές για την εποχή. Ας θυμηθούμε ότι έλεγε ότι η αγορά θα αυτορρυθμιστεί, ότι η παγκοσμιοποίηση είναι ευτυχισμένη, ότι η λιτότητα είναι καλή μόνο στη δίαιτα για τα κιλά κλπ.

Ο Μπαρόζο δεν κατάλαβε τίποτα από την οικονομική κρίση του 2008 που ερχόταν.

Υπήρξε πρόεδρος της Κομισιόν χωρίς να πρωτοτυπήσει σε κάτι, χωρίς να προσφέρει την παραμικρή ιδέα που θα μπορούσε να βοηθήσει την ανανέωση του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

Το ότι τώρα πάει να τακτοποιηθεί στην Goldman Sachs, είναι νόμιμο. Μπορεί όμως να θεωρηθεί και ασυμβίβαστο, λόγω της προηγούμενης θέσης. Σε κάθε περίπτωση, με τον διορισμό του στην αμερικανική τράπεζα θεμελιώνει την χειρότερη εικόνα για την Ευρώπη: την αιμομικτική εικόνα ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και τις ιδιωτικές τράπεζες. Κάνει δηλαδή αυτό για το οποίο κατηγορούν την Ευρώπη όλα τα αντι-ευρωπαϊκά κινήματα της ακροδεξιάς. Και αυτό είναι απαράδεκτο.

Πρόκειται για μια κίνηση αντι-ευρωπαϊκή και οι συνέπειές της στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη θα είναι τρομακτικές.

Η Κομισιόν πρέπει να καταδικάσει αυτόν τον διορισμό του Μπαρόζο. Και θα πρέπει να αλλάξει και τον κανονισμό της: να απαγορεύεται ρητά σε ένα πρώην μέλος της να «τακτοποιείται» σε έναν τομέα, για τον οποίο έχει υπογράψει ρυθμιστικές συνθήκες. Ισως σωθεί ��άτι από την εικόνα της ΕΕ, ό,τι απομένει τέλος πάντων».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top