Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Ροκάρ-Υπήρξε σπουδαία πολιτική προσωπικότητα

Το όνειρο που δεν κατάφερε ποτέ να κάνει πραγματικότητα

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Ροκάρ-Υπήρξε σπουδαία πολιτική προσωπικότητα

​Σε ηλικία 85 ετών, σε νοσοκομείο του Παρισιού άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο, ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Ροκάρ.Την ανακοίνωση έκανε στο AFO o γιος του Φρανσίς.

Ο Ροκάρ υπήρξε πρωθυπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν επί τριετία (1988-1991), μετά την επανεκλογή του για δεύτερη προεδρική θητεία. Είχε προηγηθεί η περίοδος της «συγκατοίκησης» κατά τη διάρκεια της οποίας ο Φρανσουά Μιτεράν έχοντας χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είχε ορίσει πρωθυπουργό τον τότε επικεφαλής του RPR (δεξιά) Ζακ Σιράκ (1986-1988).

Στο πρόσωπό του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τίμησε «μία μεγάλη προσωπικότητα της Γαλλικής Δημοκρατίας», που ενσάρκωσε τον σοσιαλισμό που συμφιλίωνε «την ουτοπία και τον μοντερνισμό».

Ο Ροκάρ γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1930, υπήρξε θερμός ευρωπαϊστής και είχε αποφοιτήσει από την ENA.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΡΟΚΑΡ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Ο Μισέλ Ροκάρ υπήρξε μια σπουδαία πολιτική προσωπικότητα με ταραχώδη πολιτική καριέρα. Υποστηρικτής ενός μεταρρυθμιστικού σοσιαλισμού, απομακρύνθηκε από το μεγάλο του όνειρο που ήταν η προεδρία της Γαλλίας, την οποία και κέρδισε ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Φρανσουά Μιτεράν, για να τον ορίσει πρωθυπουργό στη δεύτερη προεδρική του θητεία (1988-1991).

Ο ίδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του «σοσιαλδημοκράτη του διαλόγου», ενώ σύμφωνα με τους φίλους του, υπήρξε ο πρώτος στην αριστερά που εισήγαγε την έννοια της χρηματοπιστωτικής λιτότητας.

Παρά τις ��πιτυχίες του, ειρήνευση στη Νέα Καληδονία, κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, «πήρε πόδι» στα τρία χρόνια, κατά την έκφρασή του:

«Έκανα το πιο συναρπαστικό επάγγελμα», έλεγε ο Ροκάρ, ο οποίος υπήρξε πατέρας τεσσάρων παιδιών από τρεις γάμους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top