Οι Τούρκοι μας προκαλούν και ΠΑΛΙ- Μουεζίνης καλεί σε προσευχή μέσα από την Αγιά Σοφιά

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών

​Προκαλούν και πάλι οι Τούρκοι, οι οποίοι δείχνουν να μην σέβονται τίποτα απολύτως… Και όταν λέμε τίποτα απολύτως κυριολεκτούμε καθώς ο μουεζίνης απηύθυνε το παραδοσιακό κάλεσμα για την προσευχή (adhan) μέσα από την Αγία Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.

Με αυτό τον τρόπο «βεβήλωσε» τον κοσμικό χαρακτήρα του μνημείου, που αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα καλούσε σε προσευχή από τους μιναρέδες ενώ το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή, που είναι η ιερή μέρα για το ισλάμ.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι μολονότι και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν υπάρξει και άλλα καλέσματα σε ισλαμική προσευχή από τους μιναρέδες που περιστοιχίζουν την Αγία Σοφία, πρόκειται για την πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1930 που μουεζίνης απηύθυνε το κάλεσμά του ενώ βρισκόταν μέσα στο ιστορικό μνημείο.

Αμέσως απάντησε τον υπουργείο Εξωτερικών το οποίο τόνισε πως η Άγκυρα «οφείλει να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη».

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσφορία μας για ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ευστράτιος Ευθυμίου.

Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι πρόκειται για ζήτημα «μείζονος σημασίας» που άπτεται «της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό». «Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία», κατέληξε, ενώ δεν αποκλείεται η ελληνική διπλωματία να προβεί σε περαιτέρω κινήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top