ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ από Τζόνσον - Δεν θα είμαι υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Βρετανίας

ΔΕΙΤΕ ποιοι συμμετέχουν ήδη στην κούρσα διαδοχής για την μετά Κάμερον εποχή- Πρώτη ανάρτηση: 30/06/2016 14:17

ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ από Τζόνσον - Δεν θα είμαι υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Βρετανίας

Απίστευτη έκπληξη προκάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης η ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον , πρώην δημάρχου του Λονδίνου και από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους του Brexit, να μην διεκδικήσει τη θέση του διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον στο κόμμα των Βρετανών Συντηρητικών.

Αν και στη δήλωσή του τόνισε ότι «διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής για το Brexit» και ότι «το Λονδίνο και όλη η Μεγάλη Βρετανία θα ανθίσουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανακοίνωσε ότι «μετά από διαβουλεύσεις με συναδέλφους και λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις στη Βουλή, κατέληξα ότι δεν μπορεί εγώ να είμαι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας».

Αποφασιστικό χτύπημα κατά του Μπόρις Τζόνσον ήταν η ανακοίνωση νωρίτερα της υποψηφιότητας του υπουργού Δικαιοσύνης Μάικλ Γκοβ (ήταν το δεύτερο «μεγάλο όνομα» του στρατοπέδου του Brexit), ο οποίος θεωρείται πανίσχυρος στο εσωτερικό του κόμματος των Συντηρητικών.

Στο μήνυμα με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ο Γκόουβ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήθελα να συνδράμω στη δημιουργία μίας ομάδας πίσω από τον Τζόνσον για να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο μέλλον, όμως κατέληξα, διστακτικά, στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις δεν μπορεί ούτε να δώσει ηγεσία ούτε να καταρτίσει το επιτελείο για το έργο μπροστά μας».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της υποψηφιότητας για τη θέση του διαδόχου του Κάμερον της υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι, επιβεβαιώνοντας την εσωτερική κρίση στους Τόρις.

Η υπουργός είχε συνταχθεί -περισσότερο λόγω αφοσίωσης στον Κάμερον και λιγότερο λόγω πεποίθησης- με το στρατόπεδο του «Μένουμε», σημείο που θα είναι από τα αδύναμα στην υποψηφιότητά της. Ως επικεφαλής της εκστρατείας της διάλεξε τον Κρίστιαν Γκρέιλινγκ -που έχει τη σημασία του επειδή ήταν προβεβλημένο στέλεχος του «Φεύγουμε».

«Μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, η χώρα μας χρειάζεται έναν ισχυρό και διακεκριμένο ηγέτη για να διανύσει αυτή την περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας και να διαπραγματευτεί με τους καλύτερους όρους την έξοδο από την ΕΕ», γράφει η Μέι.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει να αρχίσει ένα «ριζικό πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων» για να κάνει τη Βρετανία μια χώρα στην υπηρεσία όλων».

Η 59χρονη Μέι διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών από τον Κάμερον το 2010 όταν αυτός εξελέγη πρωθυπουργός --θέση την οποία η Μέι διατήρησε και μετά την επανεκλογή του Κάμερον το 2015.

Το όνομα του νέου βρετανού πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου, αφού ψηφίσουν τα 150.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος που πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των δύο επικρατέστερων από τους βουλευτές των Τόρις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

​Ξεκίνησε η αντι-Κάμερον εποχή! Η νέα "Θάτσερ", η σφήνα του Γκόουβ και στο βάθος... ο Τζόνσον

Αυτή είναι η νέα Μάργκαρετ Θάτσερ: Η Τερέζα Μέι έθεσε υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Κάμερον

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top