Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει- Το "ΟΧΙ" του Κάμερον σε δεύτερο δημοψήφισμα

Μέρκελ: Να αποτραπεί η έξοδος και άλλων χωρών από την ΕΕ

Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει- Το "ΟΧΙ" του Κάμερον σε δεύτερο δημοψήφισμα

​«Ούτε καν υπό συζήτηση» δεν τίθεται το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το μέλλον της χώρας στην Ε.Ε. ξεκαθάρισε άνευ περιστροφών, διά εκπροσώπου του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

Μπορεί οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί ήδη να ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια αλλά μάλλον η ελπίδα όσων μετάνιωσαν για την ψήφο τους, θα μείνει εκεί. Ο Κάμερον είπε ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Κι ας έκανε έκκληση ακόμη και ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον να το ξανασκεφτεί η κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη απάντηση έρχεται μετά το αίτημα για επανάληψη του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, στο οποίο με ποσοστό σχεδόν 52% οι Βρετανοί αποφάσισαν την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε., με τον εκπρόσωπο του κ. Κάμερον να κάνει λόγο για «ξεκάθαρο αποτέλεσμα».

Την ίδια στιγμή, στην πρώτη συνεδρίαση του βρετανικού Υπουργικού Συμβουλίου μετά το δημοψήφισμα, αποφασίστηκε να συσταθεί ειδική κυβερνητική ομάδα, η οποία θα εξετάσει τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της χώρας με την Ε.Ε. Ωστόσο, ο Κάμερον έχει ξεκαθαρίσει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης θα είναι έργο και απόφαση του επόμενου πρωθυπουργού.

Μέρκελ: Να αποτραπεί η έξοδος και άλλων χωρών από την ΕΕ

Πρέπει να αποτραπεί η έξοδος από την ΕΕ και άλλων χωρών φέρεται να τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε στελέχη του κόμματός της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στον απόηχο του Brexit.

Δύο πηγές που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη πρόσθεσαν ότι η καγκελάριος δήλωσε πώς οι χρηματαγορές ανησυχούν μπροστά στον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην είναι πλέον «κυβερνήσιμη» μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να επιδιωχθεί μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Η ΕΕ αντίθετα πρέπει να επιδιώξει να δράσει απέναντι στις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών, που αφορούν στην ασφάλεια των συνόρων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ απέκλεισε ανεπίσημες συζητήσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. «Πριν η Μεγάλη Βρετανία στείλει το αίτημα (σ.σ. ενεργοποίησης του άρθρου 50), δεν θα υπάρξουν ανεπίσημες συζητήσεις για την διαδικασία εξόδου».

Ο ίδιος έδωσε έμφαση ότι είναι θέμα της Βρετανίας να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αλλά αρνήθηκε να απαντήσει αν είναι σωστό να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο, όπως υπονόησε ο Ντ. Κάμερον.

Πηγή: independent, theguardian

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top