Την πάτησε! Οπαδός του Brexit έφτιαξε αίτηση για νέο δημοψήφισμα

Συγκέντρωσε ήδη 3 εκατ. υπογραφές

Μπούμερανγκ του γύρισε ενός ακτιβιστή που υποστήριζε την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι έτσι λίγες μόνο ημέρες μετά το Brexit, αποφάσισε να δημιουργήσει μια εξαιρετικά δημοφιλή αίτηση για να ξαναγίνει δημοψήφισμα στη χώρα.

Στην παραδοχή αυτή προχώρησε ο ίδιος, αποκαλύπτοντας ότι ο λόγος που τον οδήγησε στη δημιουργία της online πλατφόρμας -που έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 3 εκατομμύρια υπογραφές- ήταν η ανησυχία του ότι θα επικρατούσε η εκστρατεία της παραμον��ς στην ΕΕ.

Άγγλος Δημοκράτης, ο Γουίλιαμ Όλιβερ Χίλι έστησε την πλατφόρμα τον Μάιο, με την οποία θα ζητούσε επανάληψη του δημοψηφίσματος στην περίπτωση που το ποσοστό που συγκέντρωνε μία από τις καμπάνιες ήταν μικρότερο του 60% και στην περίπτωση που η προσέλευση ήταν μικρότερη του 75%.

Από τη στιγμή που το Brexit κέρδισε μόλις με 52% και η προσέλεκυση ήταν γύρω στο 72%, ο αριθμός των υπογραφών προκειμένου να γίνει νέο δημοψήφισμα εκτοξεύτηκε.

Όπως αναφέρει μάλιστα η εφημερίδα Independent, η διαδικτυακή πλατφόρμα συγκέντρωσης υπογραφών του Χίλι είναι εκείνη που κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες υπογραφές από το 2011, όταν και καθιερώθηκε η εν λόγω διαδικασία και είναι η μόνη που μπορεί να συγκριθεί με μία αντίστοιχη online συλλογή υπογραφών που δημιουργήθηκε πριν από λίγο καιρό ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η επιτυχία αυτή όμως δεν έχει ευχαριστήσει καθόλου τον κ. Χίλι, ο οποίος με ανακοίνωσή του στο Facebook τονίζει ότι δημιούργησε την πλατφόρμα έναν μήνα πριν, όταν η καμπάνια του Leave δεν είχε πιθανότητες να κερδίσει και σημειώνει ότι την ενέργειά του αυτή καπηλεύτηκε η καμπάνια του Remain.


«Έχω πραγματικά συγκλονιστεί από τη συμπεριφορά κάποιων από την εκστρατεία του Remain, πώς θα διεξάγουν οι ίδιοι ένα νέο δημοψήφισμα, όχι μόνο χρησιμοποιώντας αυτή την αίτηση, αλλά γενικά», έγραψε ο ίδιος στο Facebook υπερασπιζόμενος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως είναι ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο λαμβάνει υπόψιν του κάθε εκστρατεία που συγκεντρώνει πάνω από 100.000 υπογραφές.