Μόνο στο star.gr: Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει θα ΤΙΝΑΧΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ! Έρχεται GREXIT; Όλα τα σενάρια

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης αναλύει την ιστορική απόφαση των Βρετανών

Μόνο στο star.gr: Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει θα ΤΙΝΑΧΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ! Έρχεται GREXIT; Όλα τα σενάρια
Η Ευρώπη του Ζισκάρ Ντ' Εστέν τρίζει συθέμελα μετά την απόφαση της Αγγλίας να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή οικογένεια προκαλώντας…κοσμογονία! Πλέον, η γηραιά ήπειρος ταξιδεύει σε αχαρτογράφητα νερά. Τα χρηματιστήρια κατρακυλάνε σε παγκόσμιο επίπεδο και οι οικονομικές συνέπειες είναι απρόβλεπτες. Την ίδια ώρα, το μπαούλο με το φάντασμα του φασισμού άνοιξε για τα καλά και ήδη οι ακροδεξιοί και οι ευρωσκεπτικιστές κάνουν πάρτι.
Όπως δήλωσε στο star.gr ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης «αυτό που ξημέρωσε σήμερα είναι αλλαγή σελίδας και μάλιστα με δραματικό τρόπο για την νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Η Ευρώπη, αρχής γενομένης από σήμερα θα είναι μια διαφορετική Ευρώπη. Μέχρι σήμερα είχε μάθει να διατηρεί τις δυνάμεις της, για πρώτη φορά καλείται να διαχειριστεί την απώλεια ενός κράτους-μέλους και μάλιστα μιας χώρας με την εμβέλεια της Βρετανίας».
Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει θα τιναχτεί στον αέρα!
Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι κυρίως πολιτικό, έχει να κάνει με την αντίληψη των κυρίαρχων κρατών και κυρίως της Γερμανίας για το πώς η Ευρώπη πρέπει να εξελιχθεί από εδώ και πέρα. Αυτό λοιπόν που φαίνεται πως δεν αρέσει στους λαούς είναι αυτού του τύπου η Γερμανική Ευρώπη, χωρίς βέβαια αυτός να είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν για την αποχώρησή τους.
Πως επηρεάζεται η Ελλάδα
Ο βαθμός που θα επηρεαστεί η χώρα μας εξαρτάται από την απάντηση που θα δώσει η Ευρώπη στην έξοδο της Βρετανίας. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί οι κυρίαρχοι ευρωπαϊκοί κύκλοι και ειδικότερα η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία, να λάβει μια απόφαση πως η ολοκλήρωση η Ευρωπαϊκή είναι πλέον αναγκαία, αλλά θα πρέπει να γίνει με τους δικούς της όρους και θα πρέπει να γίνει με έναν περιορισμένο αριθμό κρατών, καθότι δεν διαφαίνεται συναίνεση και στα 27 κράτη μέλη που αποτελούν την Ε.Ε για το πώς η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει.
Το κακό σενάριο…Grexit
Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε μια εμβάθυνση θεσμική μεταξύ των λίγων ισχυρών, ικανών και πρόθυμων να ακολουθήσουν. Αυτό θα σήμαινε πως θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα και κατηγορία χώρες όπως η Ελλάδα, που ακόμη και αν είναι διατιθειμένες να μείνουν στον στενό πυρήνα, έχουν μια αντικειμενική αδυναμία διαρθρωτική, θεσμική και πολιτική να ακολουθήσουν.
konstantinos-filis-thorakisi-gia-kypro-mesa-apo-perifereiakes-symmachies.jpg
Άρα, εδώ μπορεί να έχουμε πράγματι πολύ αρνητικές συνέπειες και τη χώρα μας και μάλιστα θα έλεγα ότι μπορεί να τεθεί το δίλημμα να θέλουμε να παραμείνουμε με τους κανόνες που ορίζουν κάποιοι τρίτοι στην Ευρώπη ή αν θέλουμε να οδηγηθούμε στην έξοδο. Αυτό είναι το ένα σενάριο.
Tο καλό σενάριο…η Ευρώπη να αλλάξει
Το δεύτερο σενάριο είναι πιο θετικό για εμάς και προϋποθέτει να αντιληφθούν στην Ευρώπη, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες ειδικότερα, ότι το μήνυμα αυτό είναι ένα πολιτικό μήνυμα ηχηρό που σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν αρέσει και πρέπει να αλλάξει! Αυτό δεν αφορά μόνο τη Βρετανία αλλά έχει να κάνει με το γεγονός πως η τωρινή Ευρώπη δεν αρέσει στους λαούς της.
Να αποφασίσει να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη στάση κυρίως στα ζητήματα δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής λιτότητας ώστε να περιορίσουν την αυξανόμενη δυναμική που επιδεικνύουν ευρωσκεπτικιστικά κινήματα και μορφώματα όχι μόνο στην Βρετανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη.
Σε αυτή την προοπτική, η χώρα μας μπορεί να ωφεληθεί:
-πρώτον από το να της δοθεί η δυνατότητα να έχει λόγο και ρόλο, έστω και περιορισμένο, επί των εξελίξεων
-και δεύτερον, η όποια χαλάρωση προς τις χώρες του Νότου θα μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε δίχως ασφυκτικές πιέσεις. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τις εκλογές της Ισπανίας την προσεχή Κυριακή και κυρίως από το ποια κυβέρνηση θα βρεθεί τελικά στα ηνία της χώρας τους επόμενους μήνες.
Αν πάντως η Ευρώπη αποφασίσει να στηρίξει την Ένωση των 27 για να μη δώσει εικόνα διάλυσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, αυτό θα είναι το καλό σενάριο για εμάς.
Το ουδέτερο σενάριο…του παγώματος του χρόνου
Το τρίτο σενάριο το οποίο συγκεντρώνει επίσης αρκετές πιθανότητες είναι αυτό του παγώματος του χρόνου. Δηλαδή μέσα στο επόμενο τρίμηνο δε θα έχουμε εξελίξεις προκειμένου να γίνει η μετάβαση της Βρετανίας προς την έξοδο και να ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες της. Αυτό σημαίνει πως γενικότερα δεν θα υπάρχουν εξελίξεις που να επηρεάζουν τη χώρα μας» είπε τέλος �� κύριος Φίλης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top