Κοινή δήλωση Γιούνκερ, Σουλτς, Ρούτε και Τουσκ: "Λυπούμαστε για την απόφαση των Βρετανών"

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star από τις Βρυξέλλες

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάρτιν Σούλτς και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Συζήτησαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου και έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

"Σε μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, οι Βρετανοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή, αλλά την σεβόμαστε.

Πρόκειται για μια άνευ πρ��ηγουμένου κατάσταση, αλλά είμαστε ενωμένοι στην απάντησή μας. Θα σταθούμε δυνατοί και θα διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της προώθησης της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της της ΕΕ.

Η Ένωση των 27 κρατών μελών θα συνεχιστεί. Η Ένωση είναι το πλαίσιο του κοινού πολιτικού μας μέλλοντος. Μας συνδέει η ιστορία, η γεωγραφία και τα κοινά συμφέροντα και θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε αυτή τη βάση. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κοινή μας πρόκληση για την δημιουργία ανάπτυξης, αύξηση της ευημερίας και τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους πολίτες μας.

Τα θεσμικά όργανα θα διαδραματίσουν πλήρως το ρόλο τους σε αυτή την προσπάθεια.

Αναμένουμε τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατό, όσο οδυνηρή και να είναι η διαδικασία. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα παρατείνει άσκοπα την αβεβαιότητα. Έχουμε κανόνες για να το αντιμετωπίσουμε αυτό με μεθοδευμένο τρόπο.

Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις γρήγορα με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησης του από την Ευρωπαϊκή ��νωση. Μέχρι αυτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να ολοκληρωθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό. Σύμφωνα με τις Συνθήκες που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επικυρώσει, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έως ότου δεν είναι πλέον μέλος.

Όπως συμφωνήθηκε, o «Νέος Διακανονισμός για το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που επιτεύχθηκε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Φεβρουαρίου 2016 θα πρέπει τώρα να μην πραγματοποιηθεί και παύει να υπάρχει. Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουμε να το έχουμε ως στενό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέλλον. Περιμένουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να διατυπώσει τις προτάσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και να είναι ισορροπημένη όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. "

Του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε επίσης:

Βρυξέλλες: Έκτακτη σύσκεψη Γιούνκερ, Σουλτς, Τουσκ και Ρούτε για το δημοψήφισμα

ΕΚΛΕΙΣΑΝ οι κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα στη Βρετανία!Σαφές προβάδισμα του Bremain

Ολάντ: Χρειάζεται "μια επανεκκίνηση" της ΕΕ

Το STAR στο δημοψήφισμα της Βρετανίας-Στο νήμα θα κριθεί το αποτέλεσμα!

ΠΑΝΙΚΟΣ! Μαχαίρωσαν άνδρα έξω από εκλογικό κέντρο στο Λονδίνο

Bρετανία- Η ώρα της μεγάλης απόφασης! Προβάδισμα του Bremain κατά 10%

Με ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ αποφασίζουν σήμερα οι Βρετανοί για το μέλλον της χώρας τους

ΠΑΝΖΟΥΡΛΙΖΜΟΣ στην Βρετανία-ΨΗΦΙΖΟΥΝ παντού οι Άγγλοι: Σε σπίτια, εκκλησίες, νεκροταφεία!

Δημοψήφισμα ΘΡΙΛΕΡ- Διχασμένος ο λαός: Νέα δημοσκόπηση δίνει μπροστά με 4% το Bremain

Φοβούνται για Brexit στη Βρετανία-Ουρές έξω από τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος

Νέα ανάλυση για επιπτώσεις Brexit: Πώς θα ωφεληθούν οι Βρυξέλλες και κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ

Το BREXIT, το BREMAIN και όλα όσα θα γίνουν στην ΕΕ μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top