Στα «κάγκελα» οι Ευρωπαίοι ηγέτες με την απόφαση των Βρετανών για Brexit

Έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη-Πρώτη ανάρτηση: 24/06/2016 11:15

​​«Δεν κρύβουμε το γεγονός ότι επιθυμούσαμε μία διαφορετική έκβαση στο δημοψήφισμα της Βρετανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

«Έχω πλήρη επίγνωση πόσο σοβαρή ή δραματική είναι αυτή η στιγμή. Δεν είναι ώρα για υστερικές αντιδράσεις. Είμαστε έτοιμοι για αυτό το σενάριο», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ. «Εκ μέρους των 27 ηγετών μπορώ να πω ότι είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ενότητα των 27», συνέχισε, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει το κοινό πλαίσιο για το μέλλον.

«Δεν θα υπάρξει κανένα νομικό κενό. Μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει επίσημα από την ΕΕ, το δίκαιο της Ένωσης θα συνεχίσει να ισχύει, τόσο στα δικαιώματα όσο και στις υποχρεώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξηγώντας ότι η διαδικασία της εξόδου είναι καθορισμένη από τις Συνθήκες της ΕΕ.

Κλείνοντας ανέφερε την συμβουλή του πατέρα του που του έλεγε «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».

Έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη

Την ίδια ώρα, τη σύγκληση έκτακτης ολομέλειας στις 10 το πρωί της Τρίτης, με στόχο την υιοθέτηση ψηφίσματος για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς.

Όλες οι προγραμματισμένες διασκέψεις των επιτροπών αναβάλλονται. Στη βάση του άρθρου 50 το ΕΚ έχει πλήρη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις τη�� αποχώρησης και προβλέπεται να παίξει έναν ενεργό ρόλο.

Άμεσα θέλει ο Σουλτς έναρξη συνομιλιών για την αποχώρηση της Βρετανίας

«Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να τραβήξει τον δικό του δρόμο. Τα οικονομικά δεδομένα σήμερα δείχνουν ότι θα είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στα γερμανικά ARD και ZDF.

Ακόμη είπε ότι αναμένει οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. να ξεκινήσουν γρήγορα, ενώ παρατηρώντας ότι υπάρχει πτώση της στερλίνας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρόσθεσε: «Δεν θέλω το ευρώ να ζήσει κάτι παρόμοιο».

Έσπασε το τηλέφωνο η Μέρκελ

Στην Καγκελαρία έχει μεταβεί ήδη η 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ πραγματοποιεί ήδη «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, τη Δευτέρα θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δεν αποκλείεται ωστόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Οι μελλοντικές εξελίξεις αναμένεται πάντως να απασχολήσουν και την συνάντηση των ηγεσιών του Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Πότσνταμ.

Απογοητευμένος ο Σόιμπλε από την απόφαση των Βρετανών

«Απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα επιθυμούσα ένα άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε και κάλεσε για υπεύθυνη διαχείριση της απόφασης, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη.

«Μαζί πρέπει να κάνουμε το καλύτερο με την απόφαση των Βρετανών φίλων μας», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Γιέγκερ, με ανάρτηση του στο Twitter επισήμανε ότι η σημερινή μέρα ξεκίνησε νωρίς, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις και ότι «σημασία έχει τώρα η αξιοπιστία».

Είναι «μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και την Βρετανία», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ολλανδός πρωθυπουργός: «Η δυσαρέ��κεια που βλέπετε στη Βρετανία υπάρχει επίσης σε άλλες χώρες»

Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ δείχνει «μη αναστρέψιμη», δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ωθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ένωσης. «Η δυσαρέσκεια που βλέπετε στη Βρετανία υπάρχει επίσης σε άλλες χώρες», δήλωσε. «Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα κίνητρο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ευημερία», σημείωσε.

Ο Ρούτε, υπογράμμισε επίσης ότι η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι μακρά και πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα αντιδράσουν οι βρετανικές αρχές στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτού.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό»

«Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με «ελεγχόμενο τρόπο». Η ατζέντα του Eurogroup δεν θα αλλάξει, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, θα εργαστούμε για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.

Ρέντσι: Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας

«Πρέπει να την αλλάξουμε για να την κάνουμε πιο δίκαιη και ανθρώπινη. Αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το μέλλον μας», έγραψε στο twitter ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Συνάντηση κρίσης στο Παρ��σι - Θα ακολουθήσουν δηλώσεις Ολάντ

Συνάντηση κρίσης για τις συνέπειες της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ έχει συγκαλέσει από το πρωί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Παρόντες είναι ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και οι υπουργοί Οικονομικών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μισέλ Σαπέν, Ζαν Μαρκ Ερό και Αρλέμ Ντεζίρ αντίστοιχα.

Μετά τη συνάντηση αναμένονται δηλώσεις του Γάλλου προέδρου.

Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό κάλεσε την Ευρώπη «να αντιδράσει για να ξαναβρεί την εμπιστοσύνη των λαών».

«Η Ευρώπη συνεχίζει, αλλά οφείλει να αντιδράσει να ξαναβρεί την εμπιστοσύνη των λαών. Είναι επείγον», έγραψε ο Ερό στο Τwitter εκφράζοντας «τη θλίψη του για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Διαβάστε επίσης:

Βρυξέλλες: Έκτακτη σύσκεψη Γιούνκερ, Σουλτς, Τουσκ και Ρούτε για το δημοψήφισμα

ΕΚΛΕΙΣΑΝ οι κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα στη Βρετανία!Σαφές προβάδισμα του Bremain

Ολάντ: Χρειάζεται "μια επανεκκίνηση" της ΕΕ

Το STAR στο δημοψήφισμα της Βρετανίας-Στο νήμα θα κριθεί το αποτέλεσμα!

ΠΑΝΙΚΟΣ! Μαχαίρωσαν άνδρα έξω από εκλογικό κέντρο στο Λονδίνο

Bρετανία- Η ώρα της μεγάλης απόφασης! Προβάδισμα του Bremain κατά 10%

Με ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ αποφασίζουν σήμερα οι Βρετανοί για το μέλλον της χώρας τους

ΠΑΝΖΟΥΡΛΙΖΜΟΣ στην Βρετανία-ΨΗΦΙΖΟΥΝ παντού οι Άγγλοι: Σε σπίτια, εκκλησίες, νεκροταφεία!

Δημοψήφισμα ΘΡΙΛΕΡ- Διχασμένος ο λαός: Νέα δημοσκόπηση δίνει μπροστά με 4% το Bremain

Φοβούνται για Brexit στη Βρετανία-Ουρές έξω από τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος

Νέα ανάλυση για επιπτώσεις Brexit: Πώς θα ωφεληθούν οι Βρυξέλλες και κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ

Το BREXIT, το BREMAIN και όλα όσα θα γίνουν στην ΕΕ μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top