Brexit: Τι αλλάζει για τους Έλληνες που εργάζονται και σπουδάζουν στη Βρετανία

ΡΑΓΔΑΙΕΣ αλλαγές

Brexit: Τι αλλάζει για τους Έλληνες που εργάζονται και σπουδάζουν στη Βρετανία
Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, προκαλώντας έτσι ένα ντόμινο εξελίξεων και ριζικών αλλαγών τόσο για τους Βρετανούς που ζουν και εργάζονται σε χώρες-μέλη της Ε.Ε., όσο και για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.


Ας δούμε όμως
τι σημαίνει το Brexit για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία

Επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία, αφού θα επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και για τους εργαζόμενους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε.. Πλέον, θα χρειάζονται επαγγελματική βίζα, όπως και οι φοιτητές αντίστοιχη φοιτητική βίζα, ενώ τα δίδακτρα θα ακριβύνουν πολύ.

Υπενθυμίζεται πως στη Βρετανία ζουν 1,6 εκατ. αλλοδαποί εργαζόμενοι. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Χ��ράλαμπος Τσαρδανίδης, είχε δηλώσει ότι «για τους Ελληνες εργαζομένους στη Βρετανία τα πράγματα δυσκολεύουν – κι αυτό είναι κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία. Οι συνθήκες είναι κιόλας λιγότερο ευνοϊκές για τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ε.Ε. Για παράδειγμα, δεν δικαιούνται πλέον το τρίμηνο επίδομα ανεργίας έως ότου βρουν δουλειά. Ενώ αν δεν έχουν βρει δουλειά εντός εξαμήνου, θα πρέπει να φύγουν αμέσως από τη χώρα. Φυσικά, σε περίπτωση Brexit, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, όχι μόνο για κάθε Έλληνα που θα αναζητήσει εργασία, αλλά και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη».

Αρχικά, το πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα ή μία ειδική άδεια παραμονής, όπως ισχύει και για όσους επιλέγουν να εργαστούν εκτός της Ε.Ε.

Για τους Έλληνες εργαζόμενους, ένα Brexit θα σήμαινε ότι χάνουν την πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους και τα επιδόματα -όπως ορίζεται από κοινοτική οδηγία για όλους του Ευρωπαίους πολίτες- και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς.

Την ίδια στιγμή, οι καταστάσεις θα αλλάξουν και για τους Βρετανούς (είναι 5,2 εκατομμύρια) που ζουν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, εκ των οποίων τα 1,3 εκατομμύρια ζουν σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Περίπου 300.000 Βρετανοί ζουν στην Ισπανία, 250.000 στην Ιρλανδία και 180.000 στη Γαλλία.


Οι επιπτώσεις του Brexit στους Έλληνες φοιτητές της Βρετανίας


Οι συνέπειες του Brexit θα γίνουν άμεσα αντιληπτές αν αρχίσει να υλοποιείται στην πράξη η διαφοροποίηση ανάμεσα στους Βρετανούς και τους αλλοδαπούς.


Η πλειονότητα των Ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό νιώθουν ότι η αίσθηση της ενότητας που προάγει το ιδεώδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φθαρεί με την έξοδο της Βρετανίας, ενώ πολλοί από αυτούς βλέπουν… μαύρο το μέλλον τους στη χώρα, αφού αποσκοπούσαν σε μόνιμη εγκατάσταση μετά το πέρας των σπουδών τους.

Μόνο το 2015 εγγράφηκαν 10.131 Ελληνες σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 Ελληνες στη χώρα.

To Brexit θα μπορούσε να σημαίνει τριπλασιασμό των διδάκτρων (θα εξισωθούν με εκείνα των overseas students -φοιτητών εκτός ΕΕ) καθώς και υποχρεωτική άδεια παραμονής, η οποία θα μπορούσε να αναθεωρηθεί από το εκάστοτε πανεπιστήμιο, σε περίπτωση που ο φοιτητής αποτύχει σε αρκετά μαθήματα.

Για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ.

Επιπλέον, προβλήματα θα υπάρξουν και στις μετακινήσεις των σπουδαστών, αφού θα αναγκαστούν να βγάλουν βίζα, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κοπούν τα επιδόματα και τα δάνεια στα οποία έχουν πρόσβαση μέχρι σήμερα ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Η χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων είναι εξαιρετικά εύκολη, αφού απαιτείται μόνο επιβεβαίωση της φοιτητικής ιδιότητας και είναι σχεδόν άτοκα. Το συγκεκριμένο δάνειο αποπληρώνεται όταν ο φοιτητής μπει στην αγορά εργασίας και αφότου οι ετήσιες αποδοχές του ξεπεράσουν τα 24.000 ευρώ. Τότε το βρετανικό κράτος απαιτεί την καταβολή του 10% του πλεονάσματος των εσόδων πάνω από τα 24.000 ευρώ.

Η μοναδική παράμετρος, ωστόσο, που γεμίζει αισιοδοξία τους φοιτητές που σπουδάζουν αυτή την περίοδο στο Νησί, είναι η πιθανότητα οι ήδη εγγεγραμμένοι σπουδαστές να ολοκληρώσουν τον κύκλο των σπουδών τους υπό το καθεστώς με το οποίο εισήλθαν. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και παλιότερα άλλωστε, σε περίπτωση που αφορούσε τα μέγιστα δίδακτρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η υποτίμηση της βρετανικής λίρας θα βοηθήσει τους φοιτητές.



Διαβάστε επίσης:

Βρυξέλλες: Έκτακτη σύσκεψη Γιούνκερ, Σουλτς, Τουσκ και Ρούτε για το δημοψήφισμα

ΕΚΛΕΙΣΑΝ οι κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα στη Βρετανία!Σαφές προβάδισμα του Bremain

Ολάντ: Χρειάζεται "μια επανεκκίνηση" της ΕΕ

Το STAR στο δημοψήφισμα της Βρετανίας-Στο νήμα θα κριθεί το αποτέλεσμα!

ΠΑΝΙΚΟΣ! Μαχαίρωσαν άνδρα έξω από εκλογικό κέντρο στο Λονδίνο

Bρετανία- Η ώρα της μεγάλης απόφασης! Προβάδισμα του Bremain κατά 10%

Με ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ αποφασίζουν σήμερα οι Βρετανοί για το μέλλον της χώρας τους

ΠΑΝΖΟΥΡΛΙΖΜΟΣ στην Βρετανία-ΨΗΦΙΖΟΥΝ παντού οι Άγγλοι: Σε σπίτια, εκκλησίες, νεκροταφεία!

Δημοψήφισμα ΘΡΙΛΕΡ- Διχασμένος ο λαός: Νέα δημοσκόπηση δίνει μπροστά με 4% το Bremain

Φοβούνται για Brexit στη Βρετανία-Ουρές έξω από τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος

Νέα ανάλυση για επιπτώσεις Brexit: Πώς θα ωφεληθούν οι Βρυξέλλες και κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ

Το BREXIT, το BREMAIN και όλα όσα θα γίνουν στην ΕΕ μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top