Η Γερμανία στηρίζει Ερντογάν! «Η χρήση της Αγιάς Σοφιάς είναι υπόθεση της Τουρκίας»

Η προκλητική δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών

Η Γερμανία στηρίζει Ερντογάν! «Η χρήση της Αγιάς Σοφιάς είναι υπόθεση της Τουρκίας»

Αποστάσεις δεν πήρε, το μέρος της Ελλάδας επίσης δεν πήρε, αλλά και να υποστηρίξει τον Ερντογάν δεν το περιμέναμε από τη Γερμανία.

«Είναι υπόθεσή της (της Τουρκίας) η χρήση της Αγιάς Σοφιάς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού με τις καθημερινές αναγνώσεις του Κορανίου.

Φαίνεται πως η γερμανική κυβέρνηση, μπορεί τις προηγούμενες μέρες να ενεπλάκη σε έναν διπλωματικό πόλεμο με την Τουρκία εξαιτίας της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, αλλά όταν κλήθηκε να πάρει θέση για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, μάλλον τάχθηκε στο πλευρό του Ερντογάν.

Ο Σέφερ πρόσθεσε βέβαια πως «η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα επιθυμούσαμε να υπάρχει μια χρήση η οποία δεν αγγίζει το καθεστώς της ως Μνημείου».

Τόνισε δε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που συνδέονται με το καθεστώς Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο απολαμβάνει η Αγία Σοφία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία επιλέγει τώρα να χρησιμοποιήσει την Αγία Σοφία ως τζαμί, ο Σέφερ επισήμανε: «Η Αγία Σοφία έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες ως τζαμί. Το τι πιστεύω δεν παίζει ρόλο, νομίζω. Και το τι πιστεύουν άλλοι σε αυτό το έδρανο (ενν. των εκπροσώπων της κυβέρνησης) δεν παίζει ρόλο. Σαφή απάντηση μπορείτε να βρείτε ίσως με το να μην απευθύνετε το ερώτημα σε μας, αλλά σε αυτούς που έλαβαν τα μέτρα σχετικά με την Αγία Σοφία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top