Η Αυστρία απέφυγε την άνοδο της ακροδεξιάς- ΝΕΟΣ πρόεδρος ο "οικολόγος" υποψήφιος Βαν Ντερ Λέμπ

Εκλογικό θρίλερ με το προβάδισμα του ακροδεξιού υποψηφίου- Πρώτη ανάρτηση 17:40

Η Αυστρία απέφυγε την άνοδο της ακροδεξιάς- ΝΕΟΣ πρόεδρος ο "οικολόγος" υποψήφιος Βαν Ντερ Λέμπ

Νέος πρόεδρος της Αυστρίας εκλέγεται ο ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από τους οικολόγους Πράσινους, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Λέμπεν, βάζοντας έτσι τέλος στο εκλογικό θρίλερ της Αυστρίας. Ο ακροδεξιός υποψήφιος είχε οριακό προβάδισμα και επεδίωκε να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός επικεφαλής κράτους στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο 72χρονος καθηγητής Οικονομικών και οικολόγος υποψήφιος κατάφερε να κερδίσει τους Αυστριακούς και να αφήσει πίσω του τον 45χρονο ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ, αποτρέποντας έτσι την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα.

Η μάχη κρίθηκε στις επιστολικές ψήφους, με ποσοστό νίκης 51,9% για τον ανεξάρτητο που υποστηρίχθηκε από το κόμμα των Πρασίνων και 48,1% για τον ακροδεξιό υποψήφιο.

Ο τελευταίος είναι στέλεχος του ακροδεξιού, κατηγορούμενου και για φιλοναζιστικές συμπάθειες, Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ). Ο Χόφερ, ο οποίος ψηφίσθηκε σχεδόν από έναν στους δύο αυστριακούς, είναι ενθουσιώδης οπαδός των όπλων, μηχανικός αεροπλάνων και λάτρης των extreme sport. Το 2003 τραυματίσθηκε σοβαρά στη σπονδυλική στήλη πέφτοντας με αλεξίπτωτο. Έμεινε χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι. Σήμερα μετά από προσπάθεια χρόνων χρησιμοποιεί μπαστούνι. Οι ιδιαιτέρως σκληρές θέσεις τους καταδεικνύουν την αμφισβήτηση στις ευρωπαικές πολιτικές μεγάλης μερίδας της αυστριακής κοινωνίας.

austria3_0.jpg
Η νίκη του κ. Βαν Ντερ Λέμπεν ήλθε μετά την καταμέτρηση εκατοντάδων χιλιάδων επιστολικών ψήφων στον β' γύρο της διαδικασίας, ο οποίος διεξήχθη την Κυριακή.

Τόσο η Αυστρία, όσο και ολόκληρη η Ευρώπη καρδιοχτύπησαν για το ενδεχόμενο εκλογής του εκπρόσωπου του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, ο Μπέλεν συγκεντρώνει 50,1% της προτίμησης των ψηφοφόρων, ενώ ο Χόφερ έρχεται δεύτερος με μικρή διαφορά αγγίζοντας το ποσοστό του 49,9%.

Η κυπριακή ΧΑ μπήκε στη Βουλή

Στην Κύπρο, τα αποτελέσματα δείχνουν δυσκολίες για τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη καθώς για μία έδρα δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στη Βουλή. Συνολικά οκτώ κόμματα μπήκαν στη Κυπριακή Βουλή. Ανάμεσά τους και το Εθνικό Λαικό Μέτωπο αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής το οποίο εξέλεξε δύο βουλευτές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top