Εκλογές-ΘΡΙΛΕΡ στην Αυστρία! Προβάδισμα του ακροδεξιού υποψηφίου

Το απόγευμα τα αποτελέσματα

Εκλογές-ΘΡΙΛΕΡ στην Αυστρία! Προβάδισμα του ακροδεξιού υποψηφίου
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία εξελίσσεται σε θρίλερ, με τον υποψήφιο του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ, να έχει οριακό προβάδισμα και να επιδιώκει να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός επικεφαλής κράτους στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εντυπωσιακό είναι πως για πρώτη φορά στις επτά δεκαετίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα δύο παραδοσιακά κόμματα του κέντρου, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Λαϊκό Κόμμα, δεν έχουν υποψήφιο στη διεκδίκηση της προεδρίας!

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα, Δευτέρα, καθώς θα ενσωματωθούν στα αποτελέσματα οι 885 χιλιάδες επιστολικές ψήφοι, που αναλογούν περίπου στο 14% του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Χόφερ προηγείται με 3,9% μονάδες του ανεξάρτητου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, καταλαμβάνοντας το 51,9% των ψήφων, έναντι 48,1% του αντιπάλου του.

Σε περίπτωση εκλογής του, ο Νόρμπερτ Χόφερ θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός στον ύπατο αξίωμα μιας χώρας-μέλους της ΕΕ. Ας σημειωθεί ότι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος στην Αυστρία είναι σε θέση να απαλλάξει των καθηκόντων της την κυβέρνηση.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα το πράξει αν κρίνει ως ανεπαρκές του έργο του κυβερνητικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών. Πάντως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λαϊκιστικό FPÖ εκμεταλλεύθηκε την προσφυγική κρίση και θεωρείται σήμερα η ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Αυστρία.

Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι οι αντίπαλοι των ακροδεξιών συσπειρώθηκαν γύρω από το πρόσωπο του υποψηφίου των Πρασίνων και κατάφεραν να εξανεμίσουν το ξεκάθαρο προβάδισμα του NorbertHofer, που έφθασε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, πριν από ένα μήνα, το 14%. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top