Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συνοριακοί έλεγχοι για άλλους 6 μήνες

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

​Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη σύσταση της Κομισιόν για τη διατήρηση συνοριακών ελέγχων σε 5 συγκεκριμένα περάσματα, για άλλους έξι μήνες.

Το Συμβούλιο των κρατών μελών εξέδωσε την εκτελεστική απόφαση για τη σύσταση που επιτρέπει τη συνέχιση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Με βάση την απόφαση Αυστρία , η Γερμανία , η Δανία , η Σουηδία και η Νορβηγία μπορούν να διατηρήσουν τους συνοριακούς ελέχγους στα ακόλουθα σημεία:

- η Αυστρία στα χερσαία περάσματα με τη Σλοβακία και τη Ουγγαρία,
- η Γερμανία στα χερσαία σύνορα με την Α��στρία,
- Δανία στα λιμάνια με συνδέσεις για τη Γερμανία και στα χερσαία σύνορα της Δανίας , της Γερμανίας,
- η Σουηδία στα σουηδικά λιμάνια και γέφυρα Öresund,
- και η Νορβηγία στα νορβηγικά λιμάνια με συνδέσεις με τη Δανία , τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Οι έλεγχοι στα σύνορα πρέπει να είναι στοχευμένοι και περιορισμένοι σε έκταση , σε συχνότητα, ως προς την τοποθεσία και το χρόνο , αλλά και σε ό, τι είναι απολύτως αναγκαίο για να αντιμετωπισθεί η σοβαρή απειλή και για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και εσωτερικής ασφάλειας η οποίες προκύπτουν από τις δευτερογενείς μετακινήσεις των παράνομων μεταναστών.

Η σύσταση αναφέρει ρητώς ότι δεν προβλέπει την εισαγωγή ελέγχων για τους επιβάτες που φθάνουν ή αναχωρούν από την Ελλάδα από τον αέρα ή τη θάλασσα.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top