ΕΕ: H Τ��υρκία οφείλει να εκπληρώσει τα 5 εναπομείναντα προαπαιτούμενα

Για να της αποδοθεί καθεστώς “χωρίς βίζα”

​H Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τα 5 εναπομείναντα προαπαιτούμενα για να της αποδοθεί καθεστώς “χωρίς βίζα” ως προς την είσοδο των πολιτών της στην ΕΕ, σύμφωνα με την αρμόδια Ολλανδή υπουργό Jeanine Hennis-Plasschaert, η οποία εκπροσώπησε σήμερα την κυλιόμενη εξάμηνη προεδρία της ΕΕ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αλλά και τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος εν συνεχεία παρουσίασε την σχετική έκθεση της Κομισιόν της 4ης Μαΐου.

“Δεν πρόκειται ούτε για δώρο, ούτε για παραχώρηση στον Ερντογάν” τόνισε η Ολλανδή υπουργός. “Πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία” τόνισε για να συμπληρώσει ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί μόνο αν η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις υποχρεώ��εις της, χωρίς εκπτώσεις και διακρίσεις.

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου υπουργός, τόνισε ότι τα οι εκτιμήσεις της για την έκθεση της Κομισιόν είναι προκαταρκτικές, καθώς “το Συμβούλιο μόλις τώρα άρχισε να συζητά το ζήτημα”, όμως είναι απόλυτα σαφές ότι πρόκειται για μια παλιά υπόσχεση της ΕΕ στην Τουρκία (από το 2011) η οποία κατεγράφη στον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση των θεωρήσεων το 2013 και το συμβούλιο εσχάτως αποφάσισε την επιτάχυνσή της.

Η Τουρκία σημείωσε αξι��παινη πρόοδο στα 72 προαπαιτούμενα. 7 ακόμα εκκρεμούν. 2 από αυτά χρειάζονται εξαιρετικά μακρά περίοδο εφαρμογής σύμφωνα με την Κομισιόν. Ως εκ τούτου θα περιορίσουμε το καθεστώς χωρίς βίζα μόνο για τους κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων και θα περιμένουμε την εφαρμογή της πολυμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών ΕΕ- Τουρκίας τον επόμενο μήνα. Αλλά τα υπόλοιπα 5 δύσκολα προαπαιτούμενα πρέπει ανεξαιρέτως να εφαρμοστούν. Η Τουρκία έχει ένα δύσκολο εσωτερικό έργο μπροστά της”, σημείωσε η υπουργός.

Επεσήμανε δε ότι η όποια απόφαση, όποτε τα κριτήρια εκπληρωθούν θα πρέπει να βασίζεται στα αποτελέσματα και όχι σε πολιτικούς συσχετισμούς.

Τέλος υπενθύμισε ότι “καθώς η απόφαση αφορά ένα μεγάλο πληθυσμό”, το συμβούλιο θα αποφασίσει στις 20 Μαΐου την αυστηροποίηση του συστήματος επαναφοράς της βίζα για την περίπτωση που υπάρξουν παραβιάσεις.


Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top