Κομισιόν: Παράταση των συνοριακών ελέγχων σε σύνορα της Σένγκεν

Εκτιμάται ότι το 2017 η ΕΕ θα επιστρέψει στην κανονικότητα- Πρώτη ανάρτηση: 04/05/2016 16:31

​Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα να παραταθούν οι έκτακτοι συνοριακοί έλεγχοι σε 5 εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν, και συγκεκριμένα στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Νορβηγία για άλλους έξι μήνες, σύμφωνα με τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν, λόγω σοβαρών ελλείψεων που μένουν να διευθετηθούν στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι ελλείψεις θα έχουν διευθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους και οι συνοριακοί έλεγχοι ακριβώς τότε θα αρθούν. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εγκρίνει τους συνοριακούς ελέγχους για άλλους 6 μήνες στα 5 παρακάτω σύνορα:

- στην Αυστρία στα Αυστροουγγρικά χερσαία σύνορα και αυστρο- σλοβενικά χερσαία σύνορα,

- στην Γερμανία στα γερμανοαυστριακά χερσαία σύνορα ,

- στη Δανία στα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία,

- στη Σουηδία στα σουηδικά λιμάνια της Αστυνομικής Περιφέρειας Νοτίου και Δυτικής Σουηδίας και στη γέφυρα Öresund ,

- στη Νορβηγία στα νορβηγικά λιμάνια με συνδέσεις με τη Δανία , τη Γερμανία και τη Σουηδία .

Σύμφωνα με τον Πρώτο Αντιπρόεδρο Timmermans ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο, παρουσιάζοντας την απόφαση του κολεγίου στις Βρυξέλλες «από την αξιολόγηση του Σένγκεν το Νοέμβρη του 2015 όπου εντοπίστηκαν σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της διαχείρισης των ��ξωτερικών συνόρων της Ελλάδα, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση πολλών από τα ζητήματα - κυρίως σε σχέση με τη διαδικασία καταχώρισης των παράνομων μεταναστών, ενώ η διαχείριση έχει βελτιωθεί τόσο από άποψη εξοπλισμού και όσο ανθρώπινου δυναμικού.

Η αρχική εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας , μαζί με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Frontex έχουν επίσης οδηγήσει σε απότομη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που διασχίζουν το Αιγαίο στην Ελλάδα».

Όμως τα ευρήματα της Κομισιόν - που βασίζονται σε επίσκεψη αξιολόγησης του Σένγκεν στην Ελλάδα από 10 με 16 Απριλίου - δείχνουν ότι εξαιτίας ορισμένων επίμονων ελλείψεων, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος σημαντικών δευτερογενών ��ετακινήσεων, όπως αυτές που οδήγησαν πολλά κράτη μέλη να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα . Επιπλέον, η διατηρισιμότητα της απότομης πτώσης των αφίξεων μεταναστών κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων χρειάζεται ακόμη να επιβεβαιωθεί.

Η Κομισιόν εργάζεται για την αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν και εκτιμά ότι από τον Ιανουάριο του 2017, η ΕΕ θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top