Τα βλέμματα στον Πανάγιο Τάφο για το Άγιο Φως – Πότε φτάνει στην Αθήνα

Το μεσημέρι η τελετή αφής από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων

Τα βλέμματα στον Πανάγιο Τάφο για το Άγιο Φως – Πότε φτάνει στην Αθήνα

Τη νίκη της ζωής επί του θανάτου συμβολίζει η τελετή αφής του Αγίου Φωτός, που θα γίνει το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο τον Γ’. Στην Ελλάδα, το Φως θα φτάσει με το πρωθυπουργικό Embraer, συνοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας.

Η τελετή

Η μυσταγωγική τελετή, την οποία παρακολουθεί πλήθος πιστών, θα γίνει στις 12:00, στον Πανάγιο Τάφο.

Η είσοδος του πατριάρχη στο ναό σηματοδοτεί την έναρξη του τελετουργικού. Με αρχιερείς, ιερείς και διακόνους, θα κάνουν την Ιερή Λιτανεία και την αποσφράγιση του Τάφου, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, έχει ελεγχθεί και σφραγιστεί με βουλοκέρι την Μεγάλη Παρασκευή.

Με την αποσφράγιση, ο πατριάρχης αφαιρεί την αρχιερατική στολή και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Παίρνει τους πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο. Όπως και τα καντήλια στο ναό της Αναστάσεως είναι σβηστά, έτσι και οι πυρσοί.

Μετά την προσευχή, ο πατριάρχης εξέρχεται και μοιράζει το Φως στους πιστούς, οι οποίοι απλώνουν τα χέρια και, μέσα σε λίγα λεπτά, ο ναός γεμίζει από φλόγες, που δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θέαμα, στέλνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

Το απόγευμα στην Ελλάδα

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, η ελληνική αντιπροσωπεία που θα παραστεί στην Αφή αναχώρησε, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος Embraer, στις 07:00 του Μεγάλου Σαββάτου.

Επικεφαλής είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ενώ συμμετέχουν η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτές και ιερείς, μεταξύ των οποίων και ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, αρχιμανδρίτης Δαμιανός, που θα μεταφέρει το φως.

Γύρω στις 18:00, το Άγιο Φως αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή, κατά την οποία, άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποδώσει τιμές.

Όπως έχει γράψει το star.gr, με πτήσεις και έως τις 22:30, το Φως θα μοιραστεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην» – Οι ύμνοι και τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top