Ολοκληρώθηκε μετά από 55 χρόνια η Αγιογράφηση του Ελληνορθόδοξου ναού του Σωτήρος στη Νέα Υόρκη

ΔΕΙΤΕ το βίντεο

Ολοκληρώθηκε μετά από 55 χρόνια η Αγιογράφηση του Ελληνορθόδοξου ναού του Σωτήρος στη Νέα Υόρκη

​Χρειάστηκε να περάσουν 55 χρόνια για να ολοκληρωθεί η Αγιογράφηση του Ελληνορθόδοξου Ναού του Σωτήρος στο Ράι της Νέας Υόρκης, όμως χάρη στην επιμονή και την πίστη των ενοριτών το έργο τελείωσε και η μακρά πορεία των μελών της κοινότητας για την εκπλήρωση του ονείρου τους, αποτυπώθηκε σε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ.

Στην κοινότητα του ναού του Σωτήρος αυτές οι πανέμορφες ολοζώντανες εικόνες έχουν εμπλουτίσει την επικοινωνία με τον Θεό κι έχουν εμπνεύσει στους πιστούς μια προσωπική σχέση με τους Μάρτυρες και τους Άγιους.

Η εκκλησιαστική παράδοση αποδίδει μεγάλη σημασία στις ιερές εικόνες που κατέχουν κεντρική θέση στην ορθόδοξη πίστη.

Για πολλά χρόνια ωστόσο οι τοίχοι του ναού που χτίστηκε το 1962 παρέμεναν λευκοί με μοναδικές εξαιρέσεις την Πλατυτέρα στην κόγχη του ιερού και τον Παντοκράτορα στον τρούλο.

Η απόφαση για να ολοκληρωθεί η αγιογράφηση οφείλεται σε παραίνεση του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Δημήτριου, ο οποίος κινητοποίησε και ενέπνευσε τους ενορίτες, ώστε να φέρουν σε πέρας αυτό το θεάρεστο έργο

Τα μέλη της κοινότητας με πρωτεργάτη τον ακούραστο ιερατικό προϊσταμενο πατέρα Ηλία Βίλλη επιδόθηκαν σε μία πολυεπίπεδη εκστρατεία ώστε να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρ��ματα και ανέθεσαν την δημιουργία των εικόνων στον έμπειρο αγιογράφο Δημήτριο Μουρλά.

Ο σκηνοθέτης Μαρκ Μπρόντι και η σεναριογράφος Τάριν Γκράιμς - Χερμπερτ κατέγραψαν βήμα - βήμα όλα τα στάδια μέχρι την τελική αποπεράτωση της αγιογράφησης του ναού και κατάφεραν παράλληλα να αποτυπώσουν με δύναμη όλη τη συγκίνηση και την κατανυκτική διάθεση που προκαλούν οι εικόνες στα μέλη της κοινότητας όταν μπαίνουν στην εκκλησία για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία.

Οι Έλληνες της Αμερικής απέδειξαν για μία ακόμα φορά έμπρακτα την αγάπη και την προσήλωση τους στις θρησκευτικές παραδόσεις της γης των προγόνων τους και μετέτρεψαν την εκκλησία της ενορίας τους σε πραγματική κιβωτό της ορθοδοξίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top