Ο Ομπάμα προειδοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο πως ένα Brexit θα είχε εμπορικές συνέπειες

Παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου

Ο Ομπάμα προειδοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο πως ένα Brexit θα είχε εμπορικές συνέπειες

​Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, προειδοποίησε χθες το Ηνωμένο Βασίλειο πως θα μείνει πίσω όσον αφορά στις εμπορικές του σχέσεις με τις ΗΠΑ, αν επιλέξει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

"Κάποιοι πιστεύουν πως ίσως υπάρξει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτό δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα (...) Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει πίσω", προειδοποίησε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο.

"Επικεντρωνόμαστε στις διαπραγματεύσεις με το μεγάλο μπλοκ", δηλαδή με την ΕΕ, πρόσθεσε. "Οι ΗΠΑ θέλουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο που να είναι ισχυρός εταίρος. Και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπρέπει όταν συμβάλει σε μια ισχυρή Ευρώπη", τόνισε.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο Λονδίνο για τετραήμερη επίσκεψη, ο κ. Ομπάμα απηύθυνε θερμή έκκληση υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ένα ζήτημα που διχάζει τη χώρα.

"Η ΕΕ δεν μειώνει τη βρετανική επιρροή, την αυξάνει", έγραψε ο κ. Ομπάμα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Daily Telegraph λίγο μετά την άφιξή του.

Ο Κάμερον από την πλευρά του επαίνεσε τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων - TTIP) που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και από την οποία η Μεγάλη Βρετανία θα αποκλειστεί σε περίπτωση εξόδου της από την ΕΕ.

"Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να προχωρήσουν (αυτές οι διαπραγματεύσεις), διότι (αυτή η συμφωνία) θα επέτρεπε στις οικονομίες μας να κερδίσουν δισεκατομμύρια και θα αποτελούσε παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild που δημοσιεύτηκε πριν την άφιξή του στη Γερμανία, ο κ. Ομπάμα εκτίμησε και αυτός πως η TTIP θα "ενισχύσει το εμπόριο και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και στην ΕΕ".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top