Ιστορική επίσκεψη του Τζον Κέρι στη Χιροσίμα

Ο πρώτος Αμερικανός ΥΠΕΞ που πήγε εκεί που έριξαν την ατομική βόμβα-«Έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» ζητούν οι ΥΠΕΞ της G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών της Δύσης, τάχθηκαν σήμερα υπέρ «ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα» στη Διακήρυξη της Χιροσίμα, μετά την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού Τζον Κέρι, στο μνημείο της πόλης αυτής που αποτελεί σύμβολο της πυρηνικής καταστροφής.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών της G7 ζήτησαν σήμερα την «επιτάχυνση» της καταπολέμησης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σε κοινή ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε στο τέλος της διήμερης συνάντησης στη Χιροσίμα της δυτικής Ιαπωνίας.

Απέναντι στην «παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας, υποστηρίζουμε αποφασιστικά τη βούληση του συνασπισμού να κλιμακώσει και να επιταχύνει την εκστρατεία κατά του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία», δήλωσαν οι υπουργοί της Ομάδας των Επτά.

Η προπαρασκευαστική αυτή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών πριν από τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στα τέλη Μαΐου, στην Ιαπωνία, επικεντρώθηκε στον αφοπλισμό και στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

γγγγγγγγγγγγ.jpg

«Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για έναν κόσμο πιο ασφαλή και για τη δημιουργία των συνθηκών για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», επισημαίνουν, αναφέροντας μεταξύ των προβλημάτων «τις επανειλημμένες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των Επτά υπογράμμισαν τη σημασία της συνάντησης αυτής «71 χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που προκάλεσε μια πρωτοφανή φρίκη στον κόσμο».

«Με την πάροδο των ετών, υπήρξε σημαντική μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα», επισημαίνουν ζητώντας παράλληλα περισσότερη «διαφάνεια».

Λίγο νωρίτερα, ο Τζον Κέρι, πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που μεταβαίν��ι στη Χιροσίμα, είχε επισκεφθεί, μαζί με τους ομολόγους του, το Μουσείο Μνήμης της Ειρήνης, μαρτυρία του βομβαρδισμού με ατομική βόμβα που κατέστρεψε την πόλη και προκάλεσε 140.000 θύματα στις 6 Αυγούστου 1945.

«Αυτό μας θυμίζει ρητά και αποφασιστικά ότι έχουμε όχι μόνο την υποχρέωση να θέσουμε τέρμα στην απειλή των πυρηνικών όπλων, αλλά ότι οφείλουμε επίσης να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τον πόλεμο», έγραψε ο υπουργός στο βιβλίο υπογραφών του μουσείου.

Στην G7 ανήκουν: Ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ενώ εκπροσωπείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top