Στον... ΠΑΓΟ το παγωτό βανίλια! ΔΕΙΤΕ γιατί

Συναγερμός στην αγορά

Στον... ΠΑΓΟ το παγωτό βανίλια! ΔΕΙΤΕ γιατί

​Σε λιγότερο από δύο μήνες το καλοκαιράκι μπαίνει και επίσημα ενώ η ζέστη και η καλοκαιρία έχουν κάνει ήδη την εμφάνισ�� τους, κάνοντας πολλούς από εμάς να θέλουμε να δροσιστούμε, απολαμβάνοντας ένα παγωτάκι…

Όμως και αυτό θα μας βγαίνει… ξινό, ειδικά για όσους προτιμούν τη γεύση βανίλια.

Και αυτό γιατί, η διεθνής τιμή της βανίλιας έχει αυξηθεί μετά την πολύ φτωχή συγκομιδή που γνώρισε το 2015 η Μαδαγασκάρη, ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο σπόρων «φασολιών» βανίλιας. Όπως γράφει το περιοδικό Newsweek, το 2011, ένα κιλό «φασόλια» βανίλιας κόστιζαν περίπου 20 δολάρια το κιλό, ενώ τον Ιανουάριο του 2016 η τιμή εκτοξεύτηκε στα 200 δολάρια το κιλό.

Το Μεξικό και η Ταϊτή είναι επίσης γνωστοί εξαγωγείς «φασολιού» βανίλιας, αλλά είναι η βανίλια της Μαδαγασκάρης που έχει τις εξής ξεχωριστές ιδιότητες: γεύση κρεμώδη, γλυκιά και γεμάτη άρωμα.

Και το κόστος δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Κινδυνεύει επίσης η ποιότητα της βανίλιας όταν οι τιμές είναι υψηλές, καθώς οι αγρότες μαζεύουν τους καρπούς νωρίς, με αποτέλεσμα μια λιγότερο έντονη γεύση - όσο είναι φρέσκος ο καρπός δεν έχει άρωμα, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς που μιλούν στο Νewsweek.

Τι θα συμβεί λοιπόν το φετινό καλοκαίρι; Οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να γυρίσουν την πλάτη σε μία αγαπημένη συνήθεια χρόνων ή το παγωτό βανίλια θα παραμείνει πρωταγωνιστής ακόμη και με πιο τσιμπημένη τιμή;

«Η βανίλια είναι το προϊόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις κάθε εταιρείας παγωτών. Μπορεί να φέρνουμε νέες γεύσεις αλλά η θέση της βανίλιας είναι κορυφαία», απαντά ο Ντέιβ Μπίσοπ, διευθυντής παραγωγής στην εταιρεία παγωτού Νιού Φόρεστ, στην Αγγλία.

Πηγή: Newsweek

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top