Προειδοποίηση Frontex: Ανάμεσα σε όσους ζητούν άσυλο μπορεί να βρίσκονται και τρομοκράτες!

Επικαλούμενη το παράδειγμα των δύο τρομοκρατών που χτύπησαν το Παρίσι και οι οποίοι είχαν περάσει από την Τουρκία στη Λέρο

Προειδοποίηση Frontex: Ανάμεσα σε όσους ζητούν άσυλο μπορεί να βρίσκονται και τρομοκράτες!

​Στην έκθεση ανάλυσης ρίσκου για το 2016 η Frontex προειδοποιεί ότι ανάμεσα σε όσους ζητούν άσυλο μπορεί να βρίσκονται και τρομοκράτες, που εκμεταλλεύονται τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προκειμένου να βρουν τρόπο να μπουν στην Ευρώπη.

Η έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας των συνόρων επικαλούμενη το παράδειγμα των δύο τρομοκρατών που χτύπησαν το Παρίσι και οι οποίοι είχαν περάσει από την Τουρκία στη Λέρο, τονίζει:

«Οι επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο 2015 δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι παράνομες μεταναστευτικές ροές μπορεί να χρησιμοποιούνται από τρομοκράτες για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Δύο από τους τρομοκράτες μπήκαν από τη Λέρο και καταγράφηκαν από τις ελληνικές αρχές. Παρουσίασαν πλαστά χαρτιά από τη Συρία προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία καταγραφής τους», προσθέτει.

Έτσι η Frontex προτείνει να εφαρμοστούν οι διαδικασίες «screening» τις οποίες χαρακτηρίζει ως απαραίτητες ώστε να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμού των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν χωρίς διαβατήρια ή άλλα έγγραφα για την εθνικότητά τους.

Στην έκθεσή της για το 2016, η υπηρεσία τονίζει μεταξύ άλλων ότι την χρονιά που μας πέρασε ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων συνόρων έφτασε τα 1,8 εκατομμύρια, ένας αριθμός που είναι 6 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο «ρεκόρ».

Ωστόσο, η Frontex εξηγεί ότι είναι πιθανό να υπάρχουν διπλές καταγραφές προσώπων από τις εθνικές αρχές.

Η «έκρηξη» των προσφυγικών ροών σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας σημειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να επιλέγουν τη δυτική βαλκανική οδό και όχι την κεντρική μεσογειακή οδό, μέσω δηλαδή της Ιταλίας.

Παράλληλα σημειώνεται ότι καταγράφηκε αύξηση κατά 42% των μεταναστών που προέρχονται από χώρες της ανατολικής και δυτικής Αφρικής όπως η Ερυθραία.

Στην έκθεση ανάλυσης ρίσκου για το 2016 η Frontex αναφέρεται και στους διακινητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει έχουν αυξηθεί κατά 20% οι συλλήψεις, ενώ εντοπίστηκαν περισσότεροι από 12.000 διακινητές οι οποίοι κατάγονται κυρίως από χώρες όπως το Μαρόκο, η Ισπανία, η Αλβανία και η Συρία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top