Δημοσίευμα ΒΟΜΒΑ του Guardian: Το Associated Press συνεργάστηκε με τους Ναζί!

Δημοσιεύει άρθρο Γερμανίδας ιστορικού

​Φως στις σχέσεις του ναζιστικού καθεστώτος με τα ειδησεογραφικά μέσα, ρίχνει δημοσίευμα του Guardian.

Στο συγκεκριμένο άρθρο η έγκυρη εφημερίδα στην ηλεκτρονική της μορφή αποκαλύπτει πως το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press είχε επίσημη συνεργασία με το καθεστώς του Χίτλερ. Το ναζιστικό καθεστώς μάλιστα προμήθευε το πρακτορείο με υλικό που είχε επιλεχθεί από τα τμήματα προπαγάνδας του Χίτλερ.

Σε αυτή τη συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε μια Γερμανίδα ιστορικός, την οποία πρώτος μετέδωσε, ο Guardian.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας από τους πρώτους στόχους του ναζιστικού καθεστώτος το 1933 ήταν να καθιερώσει τη δική του «γραμμή» στο εθνικό αλλά και τον διεθνή Τύπο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την απαγόρευση κυκλοφορίας του Guardian αλλά και άλλων βρετανικών και αμερικανικών μέσων ενημέρωσης όπως το Keystone και το Wide World Photos. Ο λόγος; Τα παραπάνω ΜΜΕ απασχολούσαν εβραίους εργαζομένους.

Από την άλλη πλευρά, το AP ήταν το μόνο δυτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο που συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και το 1941, όταν και η Αμερική μπήκε στον πόλεμο.

Σε άρθρο της, που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Studies in Contemporary History, η ιστορικός Harriet Scharnbe αποδεικνύει την ύπαρξη της συνεργασίας μεταξύ AP και ναζιστικού καθεστώτος από την οποία μάλιστα το ειδησεογραφικό πρακ��ορείο αποκόμισε σημαντικά οφέλη.

Το νεοϋορκέζικο πρακτορείο, μάλιστα, υπέγραψε συμφωνία, την επονομαζόμενη «Schriftleitergesetz», δίνοντας τη δέσμευση ότι δεν θα δημοσιεύσει κανένα υλικό «που μπορεί να αποδυναμώσει τη δύναμη του Γ' Ράιχ στο εξωτερικό ή εντός των γερμανικών συνόρων».

1746.jpg

2057.jpg

Αυτή η συμφωνία ανάγκασε το AP να προσλάβει δημοσιογράφους που επίσης δούλευαν για το προπαγανδιστικό καθεστώς των ναζ��. Ένας από τους φωτογράφους που προσελήφθησαν από το ΑΡ τη δεκαετία του 1930, ο Franz North, ήταν μέλος του Τμήματος Προπαγάνδας των Ες Ες, οι φωτογραφίες του οποίου επιλέγονταν προσωπικά από τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ!

Μάλιστα, το ΑΡ απέσυρε τις φωτογραφίες από το site του από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το άρθρο της Scharnberg.

Επίσης, το ΑΡ επέτρεψε στους ναζί να χρησιμοποιήσουν τις αρχειακές φωτογραφίες του για να προωθήσουν την αντισημιτική προπαγάνδα τους.

Η συμφωνία με το ΑΡ επέτρεψε στους ναζί να καλύψουν κάποια από τα εγκλήματά τους, όπως στην πόλη Λβιβ της σημερινής Ουκρανίας, όπου οι φωτογραφίες που δημοσίευε τότε, καταδείκνυαν τη σκληρότητα του Κόκκινου Στρατού της Σοβιετικής Ένωσης, επιλεγμένες -φυσικά- από τον ίδιο τον Χίτλερ, και όχι τη σφαγή στην οποία προχώρησαν τα ναζιστικά στρατεύματα (η οποία, βέβαια, αποκαλύφθηκε αργότερα).

Σε ανακοίνωσή του το ΑΡ αναφέρει ότι «το άρθρο της Scharnberg περιγράφει άτομα και τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια του πολέμου που ήταν άγνωστα στο ΑΡ» και ότι τη δεδομένη στιγμή «εξετάζει τα έγγραφα και τα αρχεία για να κατανοήσει καλύτερα τι συνέβη εκείνη την περίοδο».

Ένας εκπρόσωπος του Associated Press μίλησε στον Guardian: «Ενώ συνεχίζουμε να ερευνούμε το ζήτημα αυτό, το ΑΡ απορρίπτει κάθε εικασία ότι συνεργάστηκε σκόπιμα με το ναζιστικό καθεστώς».


2331.jpg

Πηγή: Guardian

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top